sobota, 2 lipca 2011

Lemon Curd




        Krem cytrynowy na bazie jajek cukru i masła. Wspaniały sam i jako baza do kremów 
Przepis oczywiście od babci angielki przyszywanej:)
 Zachęcam do zrobienia bo w sklepie tego nie kupicie...chyba że pojedziecie do Anglii:))




          SKŁADNIKI:

sok z 3 cytryn+skórka z 1 cytryny
100g. masła
200g. cukru(ja dodałam 3/4 szkl.trzcinowego)
    3 całe jajka

Miskę stawiamy na garnku z gotująca się wodą
Do miski wkładamy masło,cukier,skórkę i sok z 1 cytryny(sok przelewamy przez sito)
Mieszamy aż rozpuści się cukier 
Dodajemy pozostały sok i ubite całe jajka
Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.
Jak się lepi do łyżki (drewnianej) to jest ok.
Przekładamy do słoiczka najlepiej gorącego . Przykrywamy pergaminem i zakręcamy 
Zostawiamy do ostygnięcia WAŻNOŚĆ : 1MIESIĄC Po otwarciu trzymamy w lodówce. 

*Krem można przetrzeć też przez sito ,aby pozbyć się droninek skórki cytrynowej. 

gotowy krem
                   
  krem zapisuję do akcji :                                           
Domowy wyrób

6 komentarzy:

  1. Ciekawa rzecz, muszę zrobić, bo mnie zaintrygowałaś tym przepisem:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Król,bardzo się cieszę ,że mogłam zaintrygować.Zrób i powiedz jakie wrażenia smakowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam, nawet nie próbowałam ale trzeba to zmienić bo wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kuchennefascynacje ja go uwielbiam :) W Anglii można kupić ,ale i tak ten robiony w domu lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. 2 cytryny

    pól szklanki cukru

    3 duże jajka

    85 g masła


    ja znowu stosuje takie proporcje i tez wychodzi genialny! moglabym luzka wcinac :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za podpowiedź ,wypróbuję tylko kto taki pyszny krem robi hmm?

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...