czwartek, 17 listopada 2011

ZUPA meksykańska po mojemu:)

 To jest tzw.moja wersja rozwodnionego chili con carne z dodatkiem ziemniaków.Bez kukurydzy i papryki bo akurat w tej zupie a właściwie daniu jednogarnkowym ,nie licząc patelni:)) nie przepadam.Ze względu na najmłodszych domowników nie przesadzam z ilością  ostrych przypraw dlatego nie podam w ilościach bo dodawałam może nie tyle na oko co na smak :)
Zamiennikiem do przypraw może być gotowa przyprawa meksykańska wg.której sama sobie stworzyłam zestaw potrzebnych przypraw
Zupa jest gęsta rozgrzewająca i pyszna

 PRZEPIS:
500g mięsa mielonego(najlepiej wołowego)
1duża cebula
1duża marchew
800g przecieru z pomidorów(mogą być z puszki )
gorąca woda
2 puszki fasolki czerwonej
olej ryżowy
4-5 ziemniaków 
PRZYPRAWY:
papryka słodka
chili
kolendra
kminek mielony
oregano
gałka muszkatołowa
cynamon
czosnek
suszone pomidory
sól
cukier

Ziemniaki pokroiłam w małą kostkę i zagotowałam (al'dente)w osobnym garnku ,


Na odrobinie oleju podsmażyć mięso,przełożyć do większego garnka
cebulę skroiłam w kostkę zeszkliłam
marchew starłam na dużych oczkach i również podsmażyłam 
Marchew i cebulę dodałam do mięsa i zalałam gorącą wodą tylko tyle ,aby zakryła mięso,osoliłam
Zagotowałam jakieś 10 min.i dodałam zmiksowane pomidory i fasolkę
Doprawiłam przyprawami i doprowadziłam do wrzenia
Na wpół  ugotowane ziemniaki  dodałam do zupy zamieszałam( można jeszcze doprawić do smaku) i na małym ogniu gotowałam aż ziemniaki całkiem zmiękły
Posted by Picasa

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Lubię takie jednogarnkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! ;) Takie chili con carne mogłabym jeść codziennie na obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny zgadzam się z Wami w 100%:)

    OdpowiedzUsuń
  4. :)
    Baardzo przejrzysty blog!:)
    Wiesz ja robię podobnie zupę meksykańską, chili con carne i zapiekanke ziemniaczana;D wszystko na tej samej bazie, jak Ty:)

    Miło mi, że mnie odwiedziłaś.
    A u mnie w szafce czeka jeszcze razowa mąka i żytnia. Muszę coś wymyśleć!:)

    Prosze, powiedz, jak zrobić żeby pod postem były zdjęcia innych wypieków? Chodzi mi o to you might to like itd. bo bloga mam od niedawna i jeszcze nie wszystko umiem zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super jest apetyczna i smaczna

    ,,Póki radość jest w nas
    Słońca dłoń gładzi twarz
    Warto żyć, warto śnić, warto być,,
    By Twoje życie zawsze było źródłem
    szczęścia i radości.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupki po meksykańsku jeszcze nie jadłam,wygląda pysznie,w Lidl dni meksykańskie więc kupię puszkę fasoli z chilli i robi to danie:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...