Strony

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Ciasto ze śliwkami na Kaśkowym spodzie


Posted by Picasa
Któregoś dnia nie miałam ani głowy ani czasu na wymyślanie co by tu słodkiego upiec.Z pomocą przyszła Kasia z "Gotuję bo lubię"  jak to u czarownic bywa w ciągu sekundy  dostałam przepis na pyszne ciasto które może a nawet powinno być używane do ciast z owocami.Dlaczego? bo owoce nie opadają na dno i ciasto jest po prostu pyszne ,idealne dla Tych którzy mówią ,że im ciasta nie wychodzą.Ja podzieliłam to ciasto na 2 tortownice 24cm bo jedna szła w gości a drugą chciałam zostawić w domu dla reszty rodziny .Wyszło trochę cieńsze ale jakie pyszne:) Zrobiłam również do tego ciasta kruszonkę .
Mój mąż nie przepada za ciastem ze śliwkami bo mówi że jest za mokre.To zjadł z wielkim apetytem i spytał kiedy będzie następne

Przepis na ciasto ze śliwkami

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • ok.kilograma śliwek
Masło utrzeć z cukrem ,dodać mleko i jajka
Powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem
Ucierać ciasto do połączenia się wszystkich sładników
Ciasto przełożyć do tortownicy 26cm lub podzielić na 2 części i do 2 tortownic 24cm  spód wyłożyć papierem .Można też upiec w brytfance 
Na ciasto wyłożyć połówki  śliwek  skórką do dołu ,posypać cynamonem
Górę ciasta obsypać kruszonką
Piekłam w 180st. z termoobiegiem na 2 poziomach ok 60min
I tyle tez się piecze na jednym poziomie.

5 komentarzy:

  1. Czarownica stawia się, by powiedzieć, że ciasto wyszło Ci super i że poleca się na przyszłość :) A teraz odlatuję na swojej turbo miotle obmyślać kolejne przepisy i nieść światu przyjemność konsumpcji :)

    Buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast swieżych sliwek można dac dzem sliwkowy własnej roboty?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie robiłam ale moja koleżanka robi i ponoć wychodzi smaczne.Spróbuj inaczej się nie dowiesz potrzeba matką wynalazków:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.