Przepis na ten chleb znalazłam kiedyś na stronie http://www.orkiszowy.pl/ ,choć już wpadłam na niego na kilku blogach, ale żeby nikogo nie obrazić podaję pierwszy adres gdzie go znalazłam. Na pieczenie tego chlebusia z moim zmianami namówiłam EWĘ i wiem już ,że bardzo jej smakował. Chlebek oczywiście z żurkiem ,smaczny i chrupiący .Piekłam bez i z żurkiem i polecam oczywiście wersję żurkową . Ewuś bardzo dziękuję ,że dałaś się namówić i oczywiście będę Cię namawiać jeszcze nie raz:) Przepis podaję w oryginale a obok są moje zmiany:) PRZEPIS: 800g.mąki orkiszowej( 2 łyżeczki soli 1 saszetka drożdży suszonych 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu==================my damy 1 łyżkę miodu 600ml.ciepłej wody=================my damy:500ml żurku i 100ml ciepłej wody mąkę wymieszać z solą i drożdżami W oryginalnym przepisie jest tak żeby wyrobione ciasto przełożyć do foremekmiód i oliwę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z żurkiem Przelewamy płyn do mąki i wyrabiamy ciasto 5 min mikserem z hakami ciasto będzie lepkie ale nie dodajemy mąki Miskę zakrywamy folią i ręcznikiem ,odstawiamy w ciepłe miejsce do porządnego wyrośnięcia Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 porcje i przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i obsypanych np. płatkami owsianymi Zostawiamy w cieple aż wypełnią się brytfanki pieczemy w 200stC przez ok.1 godz. i po wyrośnięciu upiec.Ale ja tak nie robię bo zazwyczaj taki chleb mi klapnął i wychodził bardzo płaski.Robię tak jak napisałam powyżej:) Jak przełożę ciasto już do foremek to wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika (jakieś 30-40st.) i zostawiam aż sobie urosną ,jak już są wyrośnięte to wtedy włączam piekarnik na 200 st.C i piekę 1 godzinę .grzanie nastawiam góra/dół i piekę na 2 poziomie od dołu oczywiście:) czasami wstawiam na dół naczynie z wodą .BRYTFANKI 2SZT 21/9 MIERZONE PO SPODZIE. |
Strony
▼
Kasiu, to ja i moje chłopaki bardzo dziękujemy za pyszny chlebek! Jest tak jak napisałam delikatny, lekki, ma chrupiącą skórkę, jest naprawdę przepyszny! Za tydzień piekę kolejne 3 na żurku, więc żur nastawiłam z podwójnej porcji i jeden jak^ś z nowego przepisu;)
OdpowiedzUsuńPolecam każdemu: chlebek jest prosty w wykonaniu, sprawia bardzo dużo radości z pieczenia, smakowania, jest wspaniały.
Jeszcze raz BARDZO, BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS I WSPANIAŁE TOWARZYSTWO KASIU!
tylko częstować się i smakować pozdrawiam
OdpowiedzUsuńboski chlebuś.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCudowny! Uwielbiam orkiszowy, jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńAle "żurek" tzn gotową zupkę dodajemy, czy zakwas z buteleczki??
OdpowiedzUsuńNie nie z papierka! z butelki żurek :)A chcesz upiec czy tak pytasz?
Usuńnom będę piekł jakoś na dniach, a może dzisiaj jak mi się będzie chciało :)
Usuńi dzięki za rozwianie wątpliwości