To jest bardzo szybki i smaczny obiad,o ile lubicie połączenie mięs i owoców.
I oczywiście nie chodzi tu o szarlotkę jako ciasto ;)
Ja jeżeli mam już schab to zazwyczaj go piekę lub robię właśnie takie medaliony w sosiku nie żebym nie lubiła kotletów schabowych ,po prostu nie cierpię stać i smażyć ,natomiast chętnie zjem jak moja mama czy siostra podadzą mi taki kawałek soczysty pod nos:)
To danie robię w dwóch wariantach smakowych .Albo w sosie własnym dobrze doprawionym albo właśnie z dodatkiem soku jabłkowego.Sok do tego przepisu najlepiej nadaje się naturalny nieklarowany .Kupuję w takich dużych kartonach z kranikiem ,są to soki naturalne bez cukru
PRZEPIS:
kotlety schabowe bez kości 10szt(mam dużą rodzinę:))
2 duże cebule
2-3 szklanki soku z jabłek
ok.100ml. białego wina
sól,pieprz
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
ze 2 ząbki czosnku lub do smaku suszony
mąka do obtoczenia mięsa
Mięsko kroimy w plastry obtaczamy w mące wymieszanej z solą i smażymy na złoto z obu stron
Cebulę podsmażamy wykładamy na mięso i zalewamy winem jak chwilę odparuje dodajemy sok z jabłek
Dodajemy zioła i przyprawy delikatnie mieszamy i chwilę gotujemy bez pokrywki
Zmniejszamy ogień na minimum i zostawiamy na jakieś 10-15min pod przykryciem
Podałam z kluseczkami ale ryż równie dobrze się wkomponuje smakowo
fajne:)
OdpowiedzUsuńOj jadłam ze śliwkami, z morelami ale z jabłkiem się jeszcze nie zdarzyło, a musi być bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuńniezły pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo zainteresował mnie ten sposób przygotowania schabu. Niebawem wypróbuję. Podpowiedz gdzie kupujesz taki sok jabłkowy, bo ja chyba nigdy na taki nie trafiłam
OdpowiedzUsuńTaki sok można kupić w sklepie Piotr i Paweł lub zamówić przez internet.
Usuń