Jeżeli lubicie połączenie mięs i owoców to mam dla Was następną propozycję.Tym razem jest to rolada z udźca indyczego,pysznego,soczystego i chudego mięsa pod względem zawartości tłuszczu .Ja bardzo lubię tę część indyka i często robię dla dzieciaków kotlety mielone.
PRZEPIS:
1 udziec z indyka (ok1 kg)bez kości
pieprz ziołowy
listki bazylii
1/4 szkl. gorącej wody
1 łyżeczka oleju rzepakowego
NA SOS:
sos który wytworzył się podczas pieczenia
2 dorodne brzoskwinie
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta chilli
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy pieprzem ziołowym z obu stron.
Obkładamy mięso suto liśćmi bazylii i zwijamy ciasno w roladę
Okręcamy nicią,kordonkiem żeby rolada miała ładny kształt
Wkładamy roladę do pojemnika z pokrywką i zostawiamy na 24h w lodówce
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju ,mięso osuszamy ręcznikiem papierowym bo puści trochę wody i obsmażamy ze wszystkich możliwych stron
Przekładamy obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego ,podlewamy 1/4 szkl gorącej wody
Zakrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190-200stC. piekarnika
Piekłam ok 70min.
Po upieczeniu wyciągamy roladę i zostawiamy aby ostygła całkowicie ,jeżeli chcemy zjeść jako zimną przystawkę lub na czas kiedy zrobimy sos i będzie to danie obiadowe..Na zimno zdecydowanie lepiej się kroi.
Robimy sos:
Sos wytworzony podczas pieczenia przelewamy do pojemnika w którym będziemy miksować
Dodajemy 2 pokrojone brzoskwinie razem ze skórką,chilli i miksujemy na gładki i aksamitny sos
Przelewamy do małego garnuszka zostawiając 1/4 szkl sosu do którego dodamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Jak sos się zagotuje dodajemy rozpuszczoną mąkę i gotujemy do zgęstnienia.
Sos ma być gęsty ale płynny
Dodatek świeżej brzoskwini kieliszek wina i Bon appetit :)
Przepis dodaję do konkursu ,który jest organizowany na Durszlaku
I szczerze mówiąc/pisząc to bardzo mnie zaintrygowała ta książka .Jestem gotowa wypróbować Paryską dietę dr.Cohena :)
Ktoś coś wie na jej temat,czytał książkę ? Dajcie znać co sądzicie?
PRZEPIS:
1 udziec z indyka (ok1 kg)bez kości
pieprz ziołowy
listki bazylii
1/4 szkl. gorącej wody
1 łyżeczka oleju rzepakowego
NA SOS:
sos który wytworzył się podczas pieczenia
2 dorodne brzoskwinie
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta chilli
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy pieprzem ziołowym z obu stron.
Obkładamy mięso suto liśćmi bazylii i zwijamy ciasno w roladę
Okręcamy nicią,kordonkiem żeby rolada miała ładny kształt
Wkładamy roladę do pojemnika z pokrywką i zostawiamy na 24h w lodówce
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju ,mięso osuszamy ręcznikiem papierowym bo puści trochę wody i obsmażamy ze wszystkich możliwych stron
Przekładamy obsmażone mięso do naczynia żaroodpornego ,podlewamy 1/4 szkl gorącej wody
Zakrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do nagrzanego do 190-200stC. piekarnika
Piekłam ok 70min.
Po upieczeniu wyciągamy roladę i zostawiamy aby ostygła całkowicie ,jeżeli chcemy zjeść jako zimną przystawkę lub na czas kiedy zrobimy sos i będzie to danie obiadowe..Na zimno zdecydowanie lepiej się kroi.
Robimy sos:
Sos wytworzony podczas pieczenia przelewamy do pojemnika w którym będziemy miksować
Dodajemy 2 pokrojone brzoskwinie razem ze skórką,chilli i miksujemy na gładki i aksamitny sos
Przelewamy do małego garnuszka zostawiając 1/4 szkl sosu do którego dodamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Jak sos się zagotuje dodajemy rozpuszczoną mąkę i gotujemy do zgęstnienia.
Sos ma być gęsty ale płynny
Dodatek świeżej brzoskwini kieliszek wina i Bon appetit :)
Przepis dodaję do konkursu ,który jest organizowany na Durszlaku
I szczerze mówiąc/pisząc to bardzo mnie zaintrygowała ta książka .Jestem gotowa wypróbować Paryską dietę dr.Cohena :)
Ktoś coś wie na jej temat,czytał książkę ? Dajcie znać co sądzicie?
ojojoj jak smacznie <3
OdpowiedzUsuńale smakowicie :) diety nie znam..
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Polecam wypróbować ten przepis: Składniki:
OdpowiedzUsuń- 300-400 g karkówki w plastrach
- 2 duże cebule
- 3 średnie marchewki
- 1 łyżka czubata cukru białego
- woda
- sól
- pieprz
- kostka cebulowa Knorr
- ketchup (ja daje pudliszki pikantny)
- majeranek 1 czubata łyżka
Wykonanie:
Karkówkę posolić, popieprzyć (nie rozbijać!) i podsmażyć na patelni z obu stron, pod przykryciem (pryska mocno) ok. 15 min.
Cebulke pokroić w kostkę, marchew w słupki.
Na suchej patelni zrobić z cukru karmel, następnie dodać odrobinę wody, wsypać cebulkę, rozkruszyć kostkę knorr i wymieszać - dusić chwilę pod przykryciem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo (zależy ile masz mięsa i jakie duże naczynie, najlepiej wychodzi jedna warstwa jak jest):
1. karkówka
2. marchew
3. cebulka
Wlać wodę tak by delikatnie zakryła mięso. Posypać majerankiem i polać niewielką ilością ketchupu. Nie mieszać!
Piec w nagrzanym piekarniku pod przykryciem 1,5 h (możesz dodać 10-15 min jeśli twarde mięso - powinno być delikatne i miękkie). Temp. 200 C, góra i dół mam zawsze.
Najlepsze z ziemniakami i mizerią z ogórka świeżego.