Bułeczki śniadaniowe albo na kolację .Pachną delikatnie pomarańczą i tak też smakują .Można zjeść z dżemem jak i wędliną ,smak pomarańczy tutaj nie przeszkadza. A powstały dziś rano w mojej głowie podczas obierania pomarańczy :) Mleko,masło można zastąpić roślinnymi .Mąkę można użyć orkiszową jasną i pełnoziarnistą Popróbujcie są pyszne i łatwe do wykonania .Smacznego :)
PRZEPIS:
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
-Masło rozpuścić
-Mleko podgrzać
-Dodać drożdże wymieszać
-Dodać mąkę ,cukier waniliowy , skórki pomarańczowe ,sol
-Wyrobić gładkie ciasto (ok.10 -15 min)
-Przełożyć do miski posmarowanej olejem
-Przykryć folia i ściereczką
-Odstawić do wyrośnięcia
-Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
-Po tym czasie zrobić z ciasta wałek i pokroić ho na równe części
-Mnie wyszło 16 bułeczek
-Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania piekarnika
200 st C ,powinny w tym czasie lekko urosnąć.
-Posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok30min.
-Po tym czasie zrobić z ciasta wałek i pokroić ho na równe części
-Mnie wyszło 16 bułeczek
-Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania piekarnika
200 st C ,powinny w tym czasie lekko urosnąć.
-Posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok30min.
PRZEPIS wykonania w Thermomiksie:
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i ustawić : 1,30 min/37stc/obr.4
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i ustawić : 1,30 min/37stc/obr.4
Dodać :
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Ustawić: 2 min./ interwał
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Ustawić: 2 min./ interwał
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek i pokroić go na równe części lub zamiast kroić można odrywać ciasto i formować okrągłe bułeczki
Mnie wyszło 16 bułeczek ale można zrobić 12szt. będą większe bułki
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika
200 st C
,powinny w tym czasie lekko urosnąć.
Posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok.20-30 min.
Po tym czasie uformować z ciasta wałek i pokroić go na równe części lub zamiast kroić można odrywać ciasto i formować okrągłe bułeczki
Mnie wyszło 16 bułeczek ale można zrobić 12szt. będą większe bułki
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika
200 st C
,powinny w tym czasie lekko urosnąć.
Posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok.20-30 min.
mniam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, muszą być pyszne. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńtak mnie zaintrygowało, że sobie to zrobię:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo pysznie! zaraz biegnę po produkty i będę pichcić :) Jutro jedziemy nad morze, więc spakuję na drogę. Pewnie całą rodziną będziemy się zajadać! Przesmaruję je tylko dżemem z truskawek własnej roboty.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń