Kocham wiosnę za nowalijki:)
Już nie mogłam się doczekać kiedy na rynku będzie można kupić świeży i młodziutki szpinak .A Wy też lubicie to zielsko ?Pamiętam jak byłam mała i chodziłam do przedszkola i na obiad był szpinak z jajkiem to chyba jako jedyna zostawiałam talerzyk pusty.Później mi się pozmieniało i długo nie byłam zwolenniczką szpinaku aż nadszedł dzień w którym znowu się w nim zakochałam;)
Szpinak mogę jeść o każdej porze dnia i nocy
Miałam w zamiarze zrobić bułeczki ze szpinakiem ale brakło drożdży i w efekcie wyszły naleśniki
Bułeczki będą w innym terminie:)
Przepis dodaję do konkursu w wyborze Kulinarnego Bloga Roku 2012 .
Przepis na naleśniki biszkoptowe zmodyfikowałam na swoje potrzeby:)
Wychodzą pulchne więc, nie przesadzajcie z ilością wylanej masy na patelnię bo wyjdą za grube
Smażyłam na małej patelni 20cm
PRZEPIS NA NALEŚNIKI:
na ok. 18naleśników
ok.1,5,szkl.mąki pszennej(użyłam T.650)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1szkl. mleka
1szkl. wody gazowanej
1łyżka roztopionego masła (Lurpak solone)
ok. 1/2 łyżeczki soli
4żółtka
4białka
Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie aby nie było grudek
Ubijamy pianę z białek i łączymy delikatnie z ciastem
Smażymy na suchej lub lekko natłuszczonej patelni,ja wybrałam opcję drugą bo nie lubię suchych naleśników.
PRZEPIS NA NADZIENIE SZPINAKOWE:
1 kg. świeżego szpinaku
łyżka masła
Szpinak dokładnie myjemy i płuczemy pod bieżącą wodą
Obcinamy liście ,wrzucamy na sito aby ociekły z wody
Na dużej patelni lub szerokim dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy liście szpinaku
trwa to nie dłużej niż ok 4-5min.
Listki bardzo szybko tracą jędrność,mieszamy lekko solimy i przekładamy z powrotem na sito aby odsączyć z nadmiaru wody
''''''''''
szpinak odsączony (może być letni)
1op.(200) sera feta
100g sera żółtego
1 łycha śmietany 18%
masło do formy i do posmarowania naleśników
sól,pieprz,czosnek,gałka muszkatołowa
Fetę rozkruszamy,ser żółty trzemy na tartce o grubych okach i łączymy ze szpinakiem
Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku
Rozkładamy nadzienie na naleśniku i zwijamy w rulon
Układałam naleśniki w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem
Naleśniki obłożyłam wiórkami masła ,można również masło rozpuścić i posmarować naleśniki.
Obsypałam naleśniki tartym serem i do piekarnika na 200st aż ser się rozpuści.
No to ja poproszę takiego naleśnika,bo uwielbiam!
OdpowiedzUsuńZaproszę następnym razem ,bo już niestety brak:)
UsuńWłaśnie mam w domu torbę świeżego szpinaku i plany na bardzo podobne naleśniki, tylko z niebieskim serem zamiast fety :) Przepadam za takim jedzeniem, a szpinak też bardzo lubię- ale w przeciwieństwie do Ciebie, wcale nie "od dziecka" :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ serem pleśniowy blue będą pyszne,jadłam ,mniam:)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne. Ja też uwielbiam szpinak i chętnie zgapię od Ciebie ten przepis, choć jak znam życie coś od siebie dorzucę;-)Już tak mam;-)
OdpowiedzUsuńoj, lubię naleśniki.
OdpowiedzUsuńi te bym z chęcią zjadła!
Zawitał piękny dzionek na niebie.
OdpowiedzUsuńAch! Jakże ja lubię Ciebie!
Niosę z mej duszy życzliwej,
wianek życzeń dla Ciebie!
Niech Ci jasne słońce świeci.
Żyj szczęśliwie wśród radości.
Niech Ci czas, jak strzała leci,
pełen uciechy i pomyślności…
Słonecznie i srebrzyście ,pozdrawiam i życzę,
cudownej niedzieli…
ja też uwielbiam szpinak, farsz ze swieżym szpinakiem jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuń