Dziś krótko :)Chleb który proponuję to chleb z tego przepisu ,który jakiś czas temu znalazłam na blogu Spiżarni.Ja oczywiście musiałam przerobić na żurkowy,bo uwielbiam:)chleby z dodatkiem żurku.Zmieniłam również mąkę na orkiszową .
PRZEPIS:
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 plaska łyżeczka soli
300 g żurku
8 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczkę suchych
150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy oprócz soli (Ja wymieszałam porządnie łyżką drewnianą ale możecie użyć miksera )
Miskę zawinęłam folią i wstawiłam na 2 godz. w ciepłe miejsce
Po tym czasie obsypałam solą i zmiksowałam
Przekładamy ciasto do formy (o pojemności 1 kg) Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple i dajemy czas bo będzie rosło dłużej niż to z podstawowego przepisu.Powinno wypełnić formę
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 min.
Orkisz jest bardzo, bardzo zdrowy. Tym bardziej gratuluję TAKIEGO wypieku.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
OdpowiedzUsuńpiękny chleb :)lubię orkiszowe!
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda idealnie :) Szkoda, że ja nie mam ręki do chlebów :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
I znowu mnie kusisz Kochana! I znowu upiekłaś beze mnie;( Ale i tak ściskam i gratuluję pysznie przerobionego chlebka!
OdpowiedzUsuńSuper chlebek:) ja właśnie piekłam pszenny razowy:)
OdpowiedzUsuńintryguje mnie ten żurek.
OdpowiedzUsuńpiękny chleb. i jakiż zdrowy!
fantastycznie wygląda :) Muszę kiedyś spróbowac zrobić taki orkiszowy :)
OdpowiedzUsuńOrkiszowego jeszcze nie robiłam...chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapowiada sie obiecujaco:) do tego sliczne zdjecia:) nic tylko pedzic na zakupy zeby wszystko czekalo w lodowce na gotowanie:)
OdpowiedzUsuń