czwartek, 12 kwietnia 2012

CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE


A ja znowu zauroczona pieczywem ze Spiżarni:)To jest jeden z szybszych zakwasowych chlebów jakie piekłam ,bo jak wiadomo chleby z zakwasem są długie w obróbce czasowej .Mnie ten chleb wyrósł dość szybko ale nie tak szybko jak podaje autorka przepisu ,niemniej odkąd piekę chlebki na zakwasie od Kasi Prezydentowej to muszę  przyznać iż rosną bardzo szybko:)Kasiu jeszcze raz dziękuję:)Ja swój upiekłam w garnku  ceramicznym,żaroodpornym .Podczas wyrastania przykryłam go pokrywką do momentu aż wyrósł tak że ją prawie dotykał .Zdjęłam pokrywkę i dałam mu jeszcze trochę urosnąć.Chlebek bardzo smaczny polecam wszystkim wielbicielom chlebków na zakwasie:)
Przepis znalazłam w  SPIŻARNI 
ale możecie go również znaleźć tam:
Biały chleb na zakwasie - Weekendowa Piekarnia 125 - Gospodyni Aga-aa "Eksperymenty kulinarne"

PRZEPIS
cały przepis i wykonanie podaję za blogiem  "Spiżarnia"


500 g mąki pszennej, chlebowej(użyłam 650)
1 plaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczkę suchych
150 g zakwasu żytniego(u mnie dokarmionego"cbtz")





Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy olejem lub oliwa i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy chleb ok. 40 min. (bułeczki mniej więcej 20 min.). Studzimy na kratce.

Kochani na blogu MÓWIĄ WEKI trwa licytacja pięknej filiżanki Chętni proszeni o kliknięcie w link  tam na stronie wszystkiego się dowiecie:)
http://mowia-weki.blogspot.com/2012/04/sonie-na-balkonie-akcja-charytatywna.html
 
Posted by Picasa

19 komentarzy:

  1. smacznie i apetycznie wygląda my często kupujemy staropolski. zapraszam kochana na moje 2 blogi teraźniejsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuję za zaprosiny chętnie wpadnę do Ciebie:)

      Usuń
  2. Ale piękny! Cudny! odkąd sama piekę to doceniam każdego, Kto tworzy takie cudne przepisy i tych, którzy je wykorzystują! Ja napewno go upiekę, jak zdobędę mąkę pszenną chlebową, mam z tym duży problem, może jutro będę miała w swoim ulubionym sklepie, Pani miała dla mnie zamówić;)

    Śliczny chlebek Kasiu, jak malowany!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuś ja piekłam na mące typ 650 kupuję ją w lidlu albo w tesco i generalnie na takiej większość piekę bo mi się 850 skończyła. Wiesz ja zamawiam maki z Bogutyn młyn bo jak kupiłam raz na rynku orkiszowa jasną to się na plecy przewróciłam taka tania była hihi.Teraz też będę składała zamówienie bo już mi się pokończyły żytnie i orkiszowe jasne .

      Usuń
  3. Bardzo się cieszę, Kasiu, że ten zakwas tak ładnie u Ciebie pracuje! To widać na tym, pięknym chlebie, jest cudny, idealny bochen na przywitanie weselnych gości. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu rośnie jak na przysłowiowych drożdżach,ten mój taki wspaniały jakoś nie był:) Barzo ci dziękuję za ten podarek.

      Usuń
  4. o wooow:) pierwsza klasa chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozmarzyłam się... Teraz jednak szukam fajnego przepisu na chleb żytni;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anka polecam bloga Spiżarnia tam są chyba 2chleby 100% żytnie jak dotąd nie zawiodłam się na żadnym przepisie znalezionym na tym blogu:)

      Usuń
    2. dzięki, już tam lecę!

      Usuń
  6. kurcze co rusz widze fajny przepis na chleb.....trzeba sie w koncu zabrac za pieczenie a nie przeszukiwac siec w pogoni za idealnym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym ideałem to różnie bywa tym bardziej że każdy co innego lubi ale chleby mam sprawdzone i mogę powiedzieć śmiało jak dla mnie idealne:)

      Usuń
  7. Ślicznie wygląda:). Doszedł aniołek przed świętami, przepraszam, że nie napisałam, ale ostatnio coś zakręcona jestem:(. Niedługo się pochwalę wygraną:). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kawał chleba Ci wyszedł :) Piękny. Ja zdecydowanie bardziej jestem skłonna jeść niż piec, więc chętnie zrobię z niego jakąś zmyśloną kanapkę! Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. piękny chlebek,ja się nie mogę pochwalić bo mam problem z zakwasem co zrobię zakwas to mi szybko umiera,proszę o podanie dobrego przepisu na zakwas,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię odpowiadać na anonimowe posty.Może dobrze robisz zakwas ,ale później zapominasz ,że zakwas trzeba dokarmiać? Nie wiem też jaką metodą robisz ja wybrałam metodę z http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html i niestety też mi padł bo o nim zapomniałam,ale ten na którym teraz piekę dostałam w prezencie i dbam o niego jak o niemowlaczka:)Proszę podpisuj się,będzie nam łatwiej się porozumiewać:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...