Proste szybkie i smaczne.Moje ulubione francuskie ciasto ,które zawsze mam w lodówce bo z nim można stworzyć takie pyszności jak właśnie ta rolada .Tym razem dodałam makaronu "nitek" który pozostał mi po rosole:)
PRZEPIS:
1op. ciasta francuskiego
szynka wędzona w plastrach
ser żółty w plastrach
makaron nitki
szczypiorek
listki bazylii
tymianek suszony
czosnek suszony
sól,pieprz
do posmarowania mleko lub śmietana
Ciasto rozmroziłam zawinęłam w kostkę i na lekko obsypanym mąką blacie rozwałkowałam w prostokąt,mniej więcej taki jaki był przed rozmrożeniem.
Rozwałkowany płat ciasta układamy a papierze bo będzie nam łatwiej zwijać w roladę
Ciasto po całości obłożyłam ,szynką,serem,szczypiorkiem,makaronem i bazylią
zostawiając od brzegów po jakieś 2 cm,a od góry 3 żeby dobrze się skleiło
Zwinęłam w roladę boki ścisnęłam i podwinęłam pod spód
Ukłożyłam na blasze wyłożonej papierem
Posmarowałam mlekiem wymieszanym ze śmietaną (1:1)
Piekłam chyba za krótko bo środek ciasta mi się nie dopiekł albo mój piekarnik zaczyna szwankować.
proponuję piec do złotego koloru ciasta
w 180-190stC (piekłam z termoobiegiem)
Wygląda bajecznie;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, na pewno z niego skorzystam:) Świetny pomysł z taką roladą!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz spotykam się z czymś takim.
OdpowiedzUsuńinteresujący przepis ;]
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńNo, no, wygląda naprawdę świetnie :)
OdpowiedzUsuńApetyczna, apetyczna...:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, Kasiu! :) U mnie też często ten nieszczęsny makaron do rosołu zostaje... :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł! Dla mnie bomba :)
OdpowiedzUsuń