Dziś miałam pracowity dzień:) Mieszałam wyrabiałam i przystrajałam tort dla mojego Jaśka ,jutro ta moja mała iskierka kończy 3 lata.Mam nadzieję że uda mi się zrobić jutro wpis dla niego aby kiedyś kiedy już nauczy się czytać będzie mógł sobie przeczytać co jego mama miała w tym dniu do powiedzenia
A dziś na koniec dnia prezentuję pierogi ,które będę piekła co jakiś czas bo przepis jest tego wart
Wpadłam na pierogi pieczone przez przypadek ,pierogi ,które w sumie smakują jak bułeczki nadziewane.Bardzo fajny przepis i dość szybki i tak jak autorka pisze przyjemny ,rzeczywiście z wielką przyjemnością wyrabiałam ciasto .Do środka jako nadzienie można dać wszystko na co nam przyjdzie ochota.Ja zrobiłam z kurczakiem szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym
PRZEPIS cytuję za blogiem NA 4 RĘCE z tym że ja użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Ciasto na ok. 20 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych mączystych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania
Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
FARSZ:
Pierś lub polędwiczki z kurczaka
cebulka ze szczypiorkiem
ogórek kiszony
sól,pieprz ,tymianek ,zioła prowansalskie,czosnek
ze 2 łyżki serka białego śmietankowego lub śmietany
ser żółty tarty
musztarda dijon
Mięso pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni przyprawiłam,na koniec smażenia dałam skrojoną cebulkę ze szczypiorkiem
Ostudziłam i wymieszałam z serkiem
Dałam ser żółty i ogórek skrojony w kostkę
Dla zaostrzenia smaku dałam trochę musztardy dijon
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka o średnicy mniej więcej 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć łyżkę - sporą - i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Można jeść także na zimno,
Do jajka dodałam 1 łyżeczkę ziół prowansalskich
Ooo a takich pierogów jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńjeszcze się nie spotkałam z takimi pierogami:) wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńooo ślinka mi cieknie:)))
OdpowiedzUsuńTen przepis jest smakowity bardzo tez!!! Ja robie podobne buleczko, pierozki ale z sera twarogowego i w srodku tylko z cebulka:)Pycha!! Ale czy myslisz, ze jakbym przygotowala wszystko dzien wczesniej moglby poczekac z upieczeniem do drugiego dnia?
OdpowiedzUsuńOj to też pyszne ja cebulę uwielbiam .Przygotować to raczej farsz można wcześniej bo ciasto to się raczej rozmiękczy ale nie wiem bo nie robiła nigdy w ten sposób ewentualnie robię i zamrażam.
OdpowiedzUsuń