środa, 15 października 2014

BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE

 Najlepsze bułki jakie jadłam :) Dodam, że nawet po 3 dniach nadają się do konsumpcji .

PRZEPIS:
400 g. mąki pszennej (T650)
100 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g. świeżych drożdży
245-250g ciepłej wody
1 łyżka płaska  miodu
40 g.oleju (używam rzepakowy)
1 czubata łyżeczka soli
1 jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek


Obie mąki wymieszać w naczyniu w którym będziesz wyrabiać ciasto
Do mąki dodaj rozkruszone drobno  drożdże
Ciepłą wodę i miód
Wyrób za pomocą miksera (końcówka haki) do połączenia składników
Dodaj olej i sól
Wyrabiaj mikserem ok 10 min lub przełóż na blat jak wszystkie składniki się dobrze połączą i również wyrabiaj ok. 10 min ,aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Ciasto może się lekko lepić do rąk ,ale nie kleić
Z ciasta uformuj kulę i odłóż ją do miski lekko natłuszczonej olejem lub obsypanej mąką
Nakryj folią ,przykryj ściereczką i odstaw,aż ciasto podwoi objętość,trwa to od 30 do 60 min

Po tym czasie wyjmij ciasto ,uformuj wałek i urywaj w równych odstępach kawałki ciasta
Z nich uformuj bułeczki ,mnie wychodzi 8 sporych lub 10 mniejszych
Bułeczki zostaw pod ściereczką na jakieś 15-20 min a w tym czasie nagrzej piekarnik na 200st,C
Po tym czasie bułeczki powinny lekko podrosnąć
Posmaruj je jajkiem i wstaw do piekarnika na 30min.
SMACZNEGO:)

                      Po uformowaniu  bułeczki można zostawić gładkie lub odcisnąć nożem                                                           wzorek

Przepis na podobne bułeczki jest również w książce dołączonej do TM 5 ale ja przerobiłam go po kilku próbach na swoje modły i jak dla mnie teraz te bułeczki są idealne.
Z thermomiksem wyrabianie ciasta jest szybkie i przyjemne

PRZEPIS Z Thermomiksem:

400 g. mąki pszennej (T650)
100 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g. świeżych drożdży
245-250g ciepłej wody
1 łyżka płaska  miodu
40 g.oleju (używam rzepakowy)
1 czubata łyżeczka soli
1 jajko rozbełtane do posmarowania bułeczek

Do naczynia miksującego dodajemy wszystkie składniki wg zapisanej kolejności,oprócz jajka!
Ustawiamy 2 min /37st.C / interwał
Wyjmujemy ciasto z naczynia,formujemy kulę i  przekładamy do miski aby podwoiło objętość
Dalej postępujemy ja przy metodzie ręcznej (patrz przepis wyżej)




2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...