wtorek, 3 stycznia 2012

SUFLET Z MAKRELI WĘDZONEJ I KOZIEGO SERA



Posted by Picasa 
Witam kochani w Nowym Roku :)
Mam nadzieję ,że wszyscy się świetnie bawili bez znaczenia gdzie byli.Ale poszłam z rymem :) Nie mniej życzę każdej osobie z osobna aby na koniec 2012 mogła powiedzieć ,że był to udany rok:)
Oczywiście nie chorujcie bo widzicie ,co nam NFZ funduje.
Zapraszam wszystkich na suflet z makreli z kozim serem,który od kilku miesięcy chodził za mną ,ale oczywiście tak skrzętnie ukryłam przepis, iż dopiero w święta go znalazłam.Przepis pochodzi od Rachel Allen ,którą uwielbiam za jej pyszne ,mało skomplikowane i zawsze udające się przepisy.
Wprowadziłam a raczej dodałam małe dodatki smakowe ,które znacznie podwyższyły smak sufletu.
Ponieważ nie sądziłam ,że masy wyjdzie tak dużo to zamiast w kokilkach do zapiekania 
suflety upiekłam  w szklaneczkach .Wyszło mi 6 szklanek .
Przyznam się w tajemnicy;) ,że piekłam je późnym wieczorem ,ale cóż nie mogłam się powstrzymać  ,dlatego tak późno wstawiłam na bloga( ale bardzo chciałam się nim pochwalić).


PRZEPIS na sos beszamel.
50g.masła
50g.mąki
250ml.zimnego mleka
od siebie dodałam 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i soli do smaku.
;;;;;;;;;
Rozpuszczamy masło ,jak zacznie skwierczeć wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy ,aż powstanie puszysta masa.
Wlewamy energicznie zimne mleko ,nie przerywając mieszania ,bo inaczej zrobią się krupy
Jak nam zgęstnieje odstawiamy na bok.


SKŁADNIKI SUFLETU:
4 jajka
100g makreli wędzonej drobno pokrojonej
100g. sera koziego pokrojonego w drobną kostkę taka ok.1cm(użyłam fety)
po 2 łyżki szczypiorku i koperku(koperek użyłam suszony)
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz 
od siebie dodałam trochę tymianki bo rybki lubią tymianek :)
;;;;;;;;;
Żółtka rozbełtać w misce
białka ubić na sztywną pianę(do ubijania dałam 2 duże szczypty cukru)
dodać rybę,ser,szczypiorek,koperek,
Sos wymieszać  z 2 łyżkami piany z  białek  i połączyć z  masą rybno-jajeczną 
Doprawić jeszcze solą i pieprzem ,musi być wyrazisty smak bo białka trochę rozrzedzają smak,ale nie przesadzać:)
Do całości delikatnie wmieszać resztę  piany z białek 
Napełnić naczynia wysmarowane masłem do 3/4 wysokości 
Wstawić do nagrzanego do 200stC piekarnika i zapiekać 15min jeżeli będą w małych kokilkach 
lub do momentu wzrostu i ładnego złotego koloru.
JA PIEKŁAM W SZKLANKACH WIĘC TEJ MASY BYŁO WIĘCEJ I CZAS ZAPIEKANIA WYNIÓSŁ U MNIE PRAWIE 40 MIN.
Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.Suflety mają tendencję do oklapnięcia ,taka już ich uroda ,choć muszę powiedzieć że ten naprawdę długo wytrzymał i praktycznie mało co klapnął ,dokładnie tak jak Rachel wspominała w swoim programie:)
SMACZNEGO:)



6 komentarzy:

  1. I bardzo dobrze, że wstawiłaś, bo jest się czym pochwalić! Ja jestem zachwycona, bo choć koziego sera unikam jak mogę :D, to chylę czoła z szacunkiem dla wykonania tego dania - suflety to dla mnie wciąż wyższa szkoła jazdy, jeszcze się za żadnego nie wzięłam, myślisz, że niesłusznie...? ;) Buziaki! :*
    P.S. Proszę o odpowiedź na mojego maila, Kasiu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sie sufletow jeszcze troche obawiam, ale moze nie ma czego sie bac...? Twoj wyglada zawodowo, a do tego laczy w sobie dwa smaki, ktore bardzo lubie.

    OdpowiedzUsuń
  3. KASIU,MAGGIE Nie ma się czego obawiać ,jest naprawdę łatwy i praktycznie ni oklapł mi wcale.
    KASIU zamiast koziego możesz dodać FETĘ tak ja ja to zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś makrelę wędzoną z twarożkiem w cieście phillo, dodawałam jajak, zioła i było to udane połaczenie. Suflety lubię, a połąćzenie z kozim serem kusi, zatem przy kolejnych szaleństwach makrelowych zrobię z kozim. Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudo... Nigdy nie jadłam sufletu na słodko, a co dopiero z koziego sera i makreli.

    Wspaniałego nowego roku życzę! :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam makrelę wędzoną, przdałoby się spróbować. ;d

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...