wtorek, 8 maja 2012

GROCHÓWKA I ZACIERKI z instrukcją :)

 
To moje drugie podejście w testowaniu produktów firmy SYS.Tym razem  wybrałam zupę grochówkę i wzbogaciłam ją zacierkami takimi jakie robił mój tata ,bo wg. niego grochówka musiała być z zacierkami.Zacierki to nic innego jak woda i mąką wyrobione w dość suche ciasto,które przypomina trochę kruszonkę .Ja nie rozkruszam zacierek palcami bo wtedy kluseczki wychodzą za duże .Używam do tego celu tartki żeby zacierki były jednej wielkości
Co do zupy to przyznam ,że pachnie ładnie i sam fakt ,że nie ma w niej chemii daje nam świadomość ,że nawet zupa z torebki może być smaczna i nas nie zabije swoją zawartością.
Doprawiłam zupę przyprawami i żałuję, że nie miałam boczku wędzonego bo smak byłby jeszcze lepszy.
Zupa jest treściwa ,smaczna i tylko z naturalnych składników,więc spokojnie można ją polecić nawet dzieciakom.Wiadomo ,że smak nie dorówna domowym  ale mając je pod ręką czasami ułatwimy sobie życie  zjadając coś gorącego i pożywnego i choć z torebki to bez konserwantów i ulepszaczy,czy to będąc zapracowaną mamą ,studentem czy obieżyświatem który w swoim plecaku powinien znaleźć miejsce na  te małe pudełeczka z dobrą domową zupę .


PRZEPIS:
Zupa grochowa firmy SYS
przyprawy wg własnego smaku ja dodałam :
czosnek,majeranek,sól,pieprz
przesmażoną cebulkę
kilka ziemniaków
Zagotowałam wg przepisu a na 5 min przed końcem dodałam zacierki

 
ZACIERKI:
mąka i woda w takiej proporcji żeby ciasto nie ulepiło się w kulę  ale było bardziej suche,coś w rodzaju kruszonki
 

całość ugniatamy w ręku w suchą kulę 
 
i ścieramy na tartce ,i rozsypujemy nad gotującą się zupką partiami aby kluseczki nie zlepiły się ze sobą
mieszamy i gotujemy ok.5min.
 
SMACZNEGO
Posted by Picasa

5 komentarzy:

  1. Zaciekwiłaś mnie Kasiu tą zacierką... Nie znałam takiego cudnego dodatku do zup;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już się za nią biorę :D Uwielbiam zupy z zacierkami.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ostatnio zupę z soczewicy i była smaczna, choć dodałam do niej puszkę pomidorów. Spróbuję też grochówki. Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja babcia rozcierała zawsze ciasto w dłoniach i od razu do zupy... och! tęsknie za takimi zacierkami bo sama zrobić takich nie potrafię ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj nigdy nie robiłam zacierków, a może warto:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...