poniedziałek, 21 maja 2012

PIECZONE PIEROGI Z CIASTA ZIEMNIACZANEGO

 
Dziś miałam pracowity dzień:) Mieszałam wyrabiałam i przystrajałam tort dla mojego Jaśka ,jutro ta moja mała iskierka kończy 3 lata.Mam nadzieję że uda mi się zrobić jutro wpis dla niego aby kiedyś kiedy już nauczy się czytać będzie mógł sobie przeczytać co jego mama miała w tym dniu do powiedzenia 
A dziś na koniec dnia prezentuję pierogi ,które będę piekła co jakiś czas bo przepis jest tego wart 
Wpadłam  na  pierogi pieczone przez przypadek ,pierogi  ,które w sumie smakują jak bułeczki nadziewane.Bardzo fajny przepis i dość szybki i tak jak autorka pisze przyjemny ,rzeczywiście z wielką przyjemnością wyrabiałam ciasto .Do środka jako nadzienie można dać wszystko na co nam przyjdzie ochota.Ja zrobiłam z kurczakiem  szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym


PRZEPIS cytuję za blogiem NA 4 RĘCE z tym że ja użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Ciasto na ok. 20 pierogów:
150 g masła w temp. pokojowej
400 g ugotowanych mączystych ziemniaków
300 g mąki
1 łyżeczka soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rozmącone jajko do posmarowania 

Wymieszać roztłuczone ziemniaki z masłem i pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jest bardzo przyjemne do zagniatania. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

FARSZ:
Pierś lub polędwiczki z kurczaka
cebulka ze szczypiorkiem
ogórek kiszony
sól,pieprz ,tymianek ,zioła prowansalskie,czosnek
ze 2 łyżki serka białego śmietankowego lub śmietany
ser żółty tarty
musztarda dijon

Mięso pokroiłam w drobną kostkę i podsmażyłam na patelni przyprawiłam,na koniec smażenia dałam skrojoną cebulkę ze szczypiorkiem
Ostudziłam i wymieszałam z serkiem
Dałam ser żółty i ogórek skrojony w kostkę
Dla zaostrzenia smaku dałam trochę musztardy dijon


Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka o średnicy mniej więcej 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć łyżkę - sporą - i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem ziół. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Można jeść także na zimno,
Do jajka dodałam 1 łyżeczkę ziół prowansalskich


Posted by Picasa

5 komentarzy:

  1. Ooo a takich pierogów jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze się nie spotkałam z takimi pierogami:) wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo ślinka mi cieknie:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest smakowity bardzo tez!!! Ja robie podobne buleczko, pierozki ale z sera twarogowego i w srodku tylko z cebulka:)Pycha!! Ale czy myslisz, ze jakbym przygotowala wszystko dzien wczesniej moglby poczekac z upieczeniem do drugiego dnia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj to też pyszne ja cebulę uwielbiam .Przygotować to raczej farsz można wcześniej bo ciasto to się raczej rozmiękczy ale nie wiem bo nie robiła nigdy w ten sposób ewentualnie robię i zamrażam.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...