środa, 23 maja 2012

TORT DLA JASIA NA 3 URODZINKI

 
Jaśku a wiesz jaki dziś dzień?
Wiem:))
A jaki? pytam
A URODZINKOWY!!
A czyje to urodzinki dzisiaj są ?
Mamo no psecież moje! zapomniałaś?
Roześmiałam się i gębą i duszą i wyściskałam moją szprotkę z całej siły   z całej mojej matczynej miłości 
Nie zapomniałam :)
Z tej okazji Jaś dostał prezenty ,oczywiście babcia przebiła wszystkich kupując Jaśkowi auto na pilota i mały z radością wykrzyczał "Babciu to jest genialne .i samo jeździ"Czasami to się zastanawiam skąd On takie dorosłe słowa ma w tej małej główce zakodowane i zawsze wie kiedy je wtrącić. 
A ja jeżeli mogę mieć życzenie to życzę sobie ,abyś wyrósł mi na wartościowego człowieka,wspaniałego i mądrego faceta. Mężczyznę  prze którego nikt nie zapłacze .
 
 


Tort słodki ,chyba najsłodszy jaki zrobiłam ,ale wszyscy zgodnie stwierdzili że pyszny i do ego stopnia pyszny ,że zdjęcie powyższe to jakby roboczy zapis bo niestety nie udało mi się już cyknąć zdjęcia po przekrojeniu i chyba jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło ,żeby tortu  zabrakło na dokładki ,zazwyczaj się zostawał.Wygląda na to że musiał być pyszny z czego oczywiście jestem dumna:)
Przepis na biszkopt od Margarytki bardzo za niego dziękuję ,jest to najlepszy i najszybszy biszkopt jaki do tej pory upiekłam .Biszkopt wyrasta pięknie i równo a przy tym konsystencja masy przed pieczeniem jest jak gęsty pyszny krem aż miałam ochotę ręce w nim zanurzyć ale się oczywiście opanowałam:)
Polecam wszystkim ten przepis nie ma opcji ,żeby się pięknie nie upiekł.Oczywiście biszkopt nie opadł mi nawet milimetra

PRZEPIS NA BISZKOPT CAŁY CYTUJĘ ZA MARGARYTKĄ

4 jaja
2/3 szklanki cukru
4 czubate łyżki mąki tortowej (czasem mieszam tortowa z krupczatką)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do żółtek dodać proszek i ocet, szybko wymieszać i dodać do białek. Ubić a na końcu dodać obie mąki i wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm posmarować masłem i posypać mąką (albo wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto przelać do tortownicy . Piec ok 25-35 minut, 160-170 stopni.
Gdy biszkopt ostygnie przeciąć go na równe krążki. Biszkopt jest dosyć wilgotny, nie trzeba go nasączać. 
Ja nasączyłam biszkopt sokiem pomarańczowym lekko rozcieńczony wodą i wcisnęłam trochę soku z cytryny.Przesmarowałam konfiturą wiśniową .

PRZEPIS NA KREM:
Krem jest prosty i smaczny  wymyśliła go Nigella a ja wiecznie go ulepszam .
 
150ml soku pomarańczowego
30g cukru muscovado 
100g masła 
300 czekolady mlecznej
250g  serka mascarpone
Sok,cukier i masło rozpuścić dodac połamaną w kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści
Odstawić do całkowitego wystudzenia.Ja czasami przyspieszam wstawiając garnek do zimnej wody aby szybciej stężało.
Do wystudzonego kremu czekoladowego dodajemy mascarpone i miksujemy ,aż wszystkie składniki się połączą i wyjdzie nam aksamitny krem czekoladowy
Przekładamy,obkładamy i dekorujemy tort .

 
 

 

8 komentarzy:

  1. Ale piękny! I oryginalny! Zaskoczyłaś mnie Kochana! Najlepszego dla tego twojego już wartościowego człowieka! Niech rośnie zdrowo i szczęśliwie! Sto lat ode mnie i moich chłopaków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystkiego najpiękniejszego dla Waszego Synka:)
    tort bombowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pracowity pewnie, ale śliczny ten tort urodzinkowy:)Udanej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny, pomysłowy tort :)
    Najpiękniejsze życzenia dla Jubilata :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widać że to tort "z sercem" -gratuluję i również ściskam urodzinowo:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...