piątek, 21 września 2012

Nalewka z bzu czarnego z wanilią i cytryną



 Żeby nie było że namawiam do alkoholu hihi ale nalewka z bzu czarnego to nie jest coś co będziemy pić flaszkami tylko kieliszeczkiem  tak na rozgrzanie w zimowe dni
Ponieważ należę do osób które lubią sobie ułatwiać życie w kuchni to po przeczytaniu kilku przepisów na nalewkę  jakie znalazłam w swoich książkach  a które mnie wcale nie satysfakcjonowały ,wymyśliłam swój przepis na nalewkę z bzu czarnego wzbogaconą o wanilię i cytrynę.Zresztą po zrobieniu soku szkoda było mi wywalić odsączone po miksowaniu reszki które też przecież mogą się na coś przydać
Do nalewki użyłam resztek owoców wraz z pestkami które pozostały mi po przecedzeniu soku
Z tych resztek uzyskałam 600g miąższu

PRZEPIS mój własny
Na te 600g użyłam :
500g cukru
1litr wody
600g spirytusu 96%
1 laskę wanilii
sok i otarta skórka z 1 cytryny

Miąższ zalałam wodą i zagotowała
Dosypałam cukru i gotowałam jakieś 10 min
Ostudziłam
dodałam sok z cytryny i całą laskę wanilii
Zalałam spirytusem,wymieszałam i przelałam do dużego słoja
Zostawiamy to na 2 miesiące i cierpliwie czekamy bo jest na co;))

3 komentarze:

  1. No to czekam :) ta z prawicy

    OdpowiedzUsuń
  2. piłam w tym roku naleweczkę z kwiatów bzu po raz pierwszy i jestem zachwycona aromatem i smakiem. W przyszłym roku zrobię. A z owoców czasem robię tylko dodaję jeszcze rodzynki. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. z taką naleweczką się jeszcze nie spotkałam, ale całość brzmi bardzo aromatycznie : ) na pewno spróbuję stworzyć coś takiego w moich 4 kątach : )

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...