środa, 31 lipca 2013

CHLEB ŻYCIA ... zmieniający nie tylko nasze życie ale nawyki żywieniowe:)

 Piszecie, pytacie czemu nie ma u mnie przepisu na ten chleb? Proszę bardzo chcecie macie:) Ja się od niego uzależniłam,niestety nie należy do tanich przez płesznik i chia ale gwarantuję ,że jest wart swojej ceny .Robię na temat tego chleba różne smakowe wariacje żeby się nie znudził ale dziś podam przepis w oryginale,który można znaleźć na wielu blogach.Chleb wspaniały zdrowy ,reguluje pracę jelit,wymiata cholesterol,piękne są włosy cera i paznokcie,dodaje energii.A  najlepsze to ,że  wspomaga odchudzanie co przetestowałam już na sobie :)) Co dzień rano zajadam 3 kromki chlebka i popijam 2 szklankami ciepłej wody. Polecam wszystkim

PRZEPIS:
135 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów
145 g płatków owsianych
4 łyżki nasion babki płesznik
 2 łyżki nasion chia 
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego 
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
350 ml wody



Zasada jak przy maffinkach ,suche i mokre osobno a potem wszystko razem połączyć
Zostawiamy to na kilka godzin albo na cała noc 
Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i ja dodatkowo obsypuję formę płatkami owsianymi
Piecze się  w 175stC przez 1 godzinę Ja piekę prawie 1.5 godziny 


 Ten jest z rodzynkami i suszoną morelą.

Dopisuję źródło  ,choć było ich kilka ale wszystkich nie będę zamieszczała ponieważ i tak u wszystkich w oryginale przepis jest ten sam. Tutaj pierwszy raz natknęłam się na ten chlebek


14 komentarzy:

  1. wygląda nieziemsko pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek cudo! czyni cuda!
    Katka fajnie że zakwas zabrałam he he he.Jutro nici z wypieku ;(
    Buziole.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek wspaniały! Niektóre składniki dla mnie brzmią bardzo egzotycznie.
    Gdzie ja kupię ten płesznik i chia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają oba ziarna w bogutyn młyn ale dosyć drogo za kg, można kupić na allegro ale jeden sprzedawca nie ma w ofercie tych 2 ziaren ,chyba ,że nie spotkałam jeszcze takiego sprzedawcy.

      Usuń
  4. Widziałam już go na kilku blogach i też się zbieram, żeby zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja chciałam zapytać czy te drogie wynalazki (zwłaszcza cena wymienionego chia powala z nóg) nie tracą swoich właściwości podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis pochodzi z tej strony http://mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/. Może tam znajdziesz odpowiedź.Mnie się wydaje ,że nie ,bo skoro len nie traci ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki Katko. A napisz proszę jeszcze na co zwrócić uwagę przy zakupie oleju kokosowego. To też jest bardzo drogie, nie wiem do czego jeszcze mogłabym wykorzystywać... No i są oleje różnych producentów, z różnych krajów, ale na każdym jest notka, że są kosmetyczne. Ale chyba przy tym jadalne?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są te na zimno tłoczone mnie przywozi koleżanka z Niemiec ze sklepu z indyjskimi przyprawami .Na allegro też znajdziesz sklepy które oferują te oleje .Te kosmetyczne to raczej się nie nadają do jedzenia ale natomiast te spożywcze można używać w kosmetyce.Napisz do mnie na maila ja znajdę link do tego oleju i ci prześlę namiary bo nie jest taki drogi i to ten sam który mam z Niemiec. :)

      Usuń
  8. zupełnie sie rozpada, totalnie kruszy !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ten chleb się trochę rozpada,jest to przepis jeszcze przed przed moimi zmianami.
      Proponuję zemleć siemie lniane,wodę dodać gorącą ale nie wrzątek.Wymieszać w misce i zostawić pod przykryciem na jakąś godzinę Potem przełożyć i upiec

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...