środa, 13 listopada 2013

PAWŁOWA Z KAJMAKOWYM KREMEM I MIGDAŁAMI W KARMELU


 Bezę Pawłową uwielbiam mimo ,iż nie przepadam za bardzo słodkimi wręcz wydawałoby się przesłodzonymi ciastami-deserami.Dzisiejsza wersja z lekko kajmakowym kremem z dodatkiem migdałów w karmelu..

 PRZEPIS :
-4 białka
-250g drobnego cukru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(płaskie)
-1 łyżeczka soku z cytryny

-Białka trzeba ubić na sztywną pianę i dodawać w małych porcjach cukier
-Ubijać tak długo aż masa będzie bardzo sztywna i lśniąca
-Dodać 2 łyżeczki mąki zmiksować do połączenia po czym  dodać ocet i zmiksować do połączenia
-Na papierze rysujemy koło i wykładamy masę w środku robimy lekkie wgłębienie
 -Na koniec małym widelcem podciągamy ruchem do góry ,żeby zrobić ładne fałdki
-Wstawiamy do nagrzanego do 180stC na 8-10 min,po tym czasie zmniejszamy  temp.do 150stC i pieczemy jeszcze 1 godzinę.
-Po wyjęciu z piekarnika studzimy


 KREM:
-500g mascarpone
-300 g śmietanki kremówki
-1 mała puszka masy kajmakowej,karmelowej,krówkowej(takie nazwy mają  w różnych firmach)

-Śmietanę i mascarpone ubijam do połączenia się składników
-dodaję przynajmniej połowę małej puszki kajmaku,możecie więcej jeżeli chcecie aby krem był słodki
-i mieszam aż kajmak połączy się z kremem
* krem trzeba ubić szybko bo przy dłuższym i wolnym miksowani zważy się wyjdzie masło

MIGDAŁY W KARMELU:
-2 paczki płatków migdałowych
50g masła
3 łyżki cukru
Cukier rozpuszczam/karmelizuję na patelni
-Dodaję masło ,mieszam do połączenia składników
-wsypuję płatki migdałowe ,mieszam i wykładam na folię alu aby ostygły

PRZYGOTOWANIE:
Na zimną bezę wykładam kilka łyżek kremu obsypuję migdałami i wykładam resztę kremu
Wierzch dekoruję resztą migdałów.
*użyłam 1 paczki płatków migdałowych i 1 paczki migdałów siekanych.




11 komentarzy:

  1. Z kajmakiem ? Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj musi być pyszna, uwielbiam masę kajmakową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łaaał jak pychotka mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matulu, ozór mam na brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo, bardzo chętnie bym zjadła :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudnie wygląda, jeszcze nie robiłam Pawłowej, nie mam dobrej ręki do bezy.

    OdpowiedzUsuń
  7. O mój Boże, wygląda wspaniale! Będę musiała zrobić!
    Wspaniały blog, będę zaglądać częściej :)
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. beza jak malowana!!! no z ukochanym kajmakiem <3

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...