Łatwa ,szybka i bardzo smaczna rolada pomidorowa.Wypatrzyłam ją Tutaj na jednym z moich ulubionych blogów pachnących Francją mniam:)Jest bardzo prosta i bardzo smaczna i robię ją już z czwarty raz .Mnie zadziwił najbardziej fakt zalania żółtek gorąca wodą,ja to nawet wrzątkiem bez mała zalałam.Przy miksowaniu i dolewaniu wody tworzy się taka fajna puchata piana .Nie wiem co na celu ma ten cały proces ale bardzo mi się podoba :)
W mojej roladzie znajdziecie ser śmietankowy,ser żółty ,oliwki i szczypior,a to wszystko doprawione moimi ulubionymi ziołami prowansalskimi.
PRZEPIS:od Escapade Gourmande
minimalnie zmieniłam co nieco .
OMLET:
3 żółtka
3 białka
120 ml. gorącej wody
1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego
50 g tartego parmezanu(nie miałam, starłam zwykły żółty ser na drobnych oczkach i tez jest ok)
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej(robiłam i na jednej i na drugiej ,obie wersje smaczne)
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól,papryka ostra,czosnek,zioła prowansalskie do smaku
FARSZ:
400 g. serka śmietankowego ( używam "Mój ulubiony"ale nada się każdy gęsty w typie filadelphia)
ser żółty tarty na dużych oczkach ok 100g
oliwki pokrojone w plastry ,mały słoiczek wystarczy,tylko kupcie bez pestek
szczypior
do smaku doprawcie troszkę tymi samymi przyprawami co omlet ale delikatnie ,żeby złamać tylko smak serka
-Do miski wybijamy żółtka a do drugiej białka
-Miksujemy i powoli wlewamy gorącą wodę
-Miksujemy cały czas dodając,koncentrat,oliwę wmieszane z proszkiem obie maki i na koniec ser
-Doprawiamy do smaku mieszamy
-Ubijamy pianę na z białek na sztywno i dodajemy ją do masy jajecznej
-Delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do wypieków lekko go natłuszczamy olejem
-Rozsmarowujemy praktycznie na całej powierzchni ,ale bez przesady bo nie może być cienka
-Pieczemy w nagrzanym do 200stC. przez 10-12min góra do 15 min wszystko zależy od piekarnika
-Zdejmujemy z blachy,przekładamy na ściereczkę lub drugi papier tak aby ten papier od pieczenia był na górze.
-Zdejmujemy delikatnie papier i ale zostawiamy go niech sobie teraz omlet stygnie
-Można go tez zwinąć razem z tym papierem od spodu
-Jak ostygnie smarujemy farszem.
Farsz: Serek śmietankowy mieszamy z serem żółtym,doprawiamy do smaku,smarujemy równo na omlecie .
Obsypujemy szczypiorkiem i oliwkami.Zawijamy w roladę pomagając sobie papierem na którym leży omlet.
Zostawiamy zawiniętą roladę w papierze i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Ja dodatkowo zawijam jeszcze folią spożywczą
SMACZNEGO:)
W mojej roladzie znajdziecie ser śmietankowy,ser żółty ,oliwki i szczypior,a to wszystko doprawione moimi ulubionymi ziołami prowansalskimi.
PRZEPIS:od Escapade Gourmande
minimalnie zmieniłam co nieco .
OMLET:
3 żółtka
3 białka
120 ml. gorącej wody
1 malutki słoiczek koncentratu pomidorowego
50 g tartego parmezanu(nie miałam, starłam zwykły żółty ser na drobnych oczkach i tez jest ok)
1 łyżka oliwy z oliwek
50 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej(robiłam i na jednej i na drugiej ,obie wersje smaczne)
30 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól,papryka ostra,czosnek,zioła prowansalskie do smaku
FARSZ:
400 g. serka śmietankowego ( używam "Mój ulubiony"ale nada się każdy gęsty w typie filadelphia)
ser żółty tarty na dużych oczkach ok 100g
oliwki pokrojone w plastry ,mały słoiczek wystarczy,tylko kupcie bez pestek
szczypior
do smaku doprawcie troszkę tymi samymi przyprawami co omlet ale delikatnie ,żeby złamać tylko smak serka
-Do miski wybijamy żółtka a do drugiej białka
-Miksujemy i powoli wlewamy gorącą wodę
-Miksujemy cały czas dodając,koncentrat,oliwę wmieszane z proszkiem obie maki i na koniec ser
-Doprawiamy do smaku mieszamy
-Ubijamy pianę na z białek na sztywno i dodajemy ją do masy jajecznej
-Delikatnie mieszamy i wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do wypieków lekko go natłuszczamy olejem
-Rozsmarowujemy praktycznie na całej powierzchni ,ale bez przesady bo nie może być cienka
-Pieczemy w nagrzanym do 200stC. przez 10-12min góra do 15 min wszystko zależy od piekarnika
-Zdejmujemy z blachy,przekładamy na ściereczkę lub drugi papier tak aby ten papier od pieczenia był na górze.
-Zdejmujemy delikatnie papier i ale zostawiamy go niech sobie teraz omlet stygnie
-Można go tez zwinąć razem z tym papierem od spodu
-Jak ostygnie smarujemy farszem.
Farsz: Serek śmietankowy mieszamy z serem żółtym,doprawiamy do smaku,smarujemy równo na omlecie .
Obsypujemy szczypiorkiem i oliwkami.Zawijamy w roladę pomagając sobie papierem na którym leży omlet.
Zostawiamy zawiniętą roladę w papierze i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.Ja dodatkowo zawijam jeszcze folią spożywczą
SMACZNEGO:)
fajnie wyglada :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) oliwek
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła :) Ciesze się,ze mój przepis był dla Ciebie inspiracją. Warto pobawić się z różnego rodzaju farszami w tej roladce :)
OdpowiedzUsuńOj tak jest tak wdzieczny ten przepis ,że można kombinować do woli ;)
UsuńDoskonale wygląda i z pewnością godnie zastąpi roladę szpinakową. Pomysł bardzo interesujący i smakowo ciekawy. Zapisany do wypróbowania
OdpowiedzUsuńWitam.Ile ma pojemnosci sloiczek koncentratu pomidorowego? (nie mieszkam w PL)
OdpowiedzUsuńNie pamiętam a nie mam słoiczka ale ok 80 g.
UsuńWitam.W oryginalnym przepisie jest 200g serka do farszu,a u pani za 400g to ile dac? i jeszcze jedno pytanie czy mozna dac gotowy serek z przyprawami?
OdpowiedzUsuńJa daję zawsze 400 g bo te 200 to jest tyle co kot napłakał.Gotowego nie dodawałam ale jeśli aki pani smakuje to czemu nie.
UsuńProszę się chociaż podpisywać bo ja na anonimy nie odpowiadam a jeżeli już to zazwyczaj w ostatniej kolejności co niestety trochę trwa ;)
Ile kawalkow wychodzi z tej rolady?
OdpowiedzUsuńZależy jak grubo się pokroi. Mnie wychodzi 10 -12szt
UsuńZależy jak grubo się pokroi. Mnie wychodzi 10 -12szt
Usuń