środa, 22 października 2014

KREM MARCHWIOWO-ZIEMNIACZANO-PAPRYKOWY Z MIĘTĄ


Lubicie zupy krem? bo ja bardzo ,a szczególnie własnie w takie dni chłodne ,zimne ,bure i ponure.
Dziś mnie tknęło na połączenie marchewki z papryką i miętą oraz aksamitnym ziemniakiem .Do tego ciut imbiru, chilli  i wyszła zupa rozgrzewająca.Przyjemnie rozgrzewająca smakiem i kolorem.

PRZEPIS:
300 g marchewki
300 g ziemniaków
1 duża czerwona papryka
2 średnie cebule
10 listków mięty
2 łyżki oliwy
50 g masła
2 l wywaru mięsnego lub 2 l wody i 2 kostki rosołowe(ja zrobiłam sama  w TM)
1 serek topiony śmietankowy
 imbir,chilli czosnek,sól dodać wg. smaku

W garnku  przesmażamy na oliwie z masłem cebulę pokrojoną w kostkę lub w piórka
Dodajemy pokrojone warzywa
Zalewamy wywarem i  gotujemy do miękkości warzyw
Dodajemy serek topiony ,miętę,przyprawiamy i miksujemy
Jak za gęsta można dolać wywaru i ewent. dosmaczyć

W Thermomiksie:

Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę ,miksujemy 4 s/ obr5
Dokładamy masło i oliwę ,dusimy 2 min/ 70stC/ obr 1,5
Dokładamy pokrojone warzywa miksujemy  5 s/obr 5
Dodajemy miętę ,2 szczypty chilli,1/2 łyżeczki imbiru ,1/2 łyżeczki czosnku suszonego
Zalewamy wywarem lub wodą i dodajemy kostkę rosołową lub warzywną wyk.w TM lub taką jaką używacie
Ustawiamy 20min/120stC/obr 2
Po tym czasie miksujemy razem z serkiem topionym, aż uzyskamy krem ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
SMACZNEGO.


1 komentarz:

  1. marchewki i papryki nie lubię, ale krem z ziemniaków bym wtryniła! :)

    zapraszam na makaron z kurakiem! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...