czwartek, 26 lutego 2015

Bułeczki pomarańczowe ,pszenno orkiszowe


Bułeczki śniadaniowe albo na kolację .Pachną delikatnie pomarańczą i tak też smakują .Można zjeść z dżemem jak i wędliną ,smak pomarańczy tutaj nie przeszkadza. A powstały dziś rano w mojej głowie podczas obierania pomarańczy :) Mleko,masło można zastąpić roślinnymi .Mąkę można użyć orkiszową jasną i pełnoziarnistą Popróbujcie są pyszne i łatwe do wykonania .Smacznego :)

PRZEPIS:
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

-Masło rozpuścić
-Mleko podgrzać
-Dodać drożdże wymieszać
-Dodać mąkę ,cukier waniliowy , skórki pomarańczowe ,sol
-Wyrobić gładkie ciasto (ok.10 -15 min)
-Przełożyć do miski posmarowanej olejem
-Przykryć folia i ściereczką
-Odstawić do wyrośnięcia
-Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
-Po tym czasie zrobić z ciasta wałek i pokroić ho na równe części
-Mnie wyszło 16 bułeczek
-Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania  piekarnika
200 st C ,powinny w tym czasie lekko urosnąć.
-Posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok30min.

PRZEPIS wykonania w  Thermomiksie:
50 g cukru
50 g drożdży świeżych
300 g mleka
50 g masła
Wszystkie składniki włożyć do naczynia miksującego i ustawić : 1,30 min/37stc/obr.4
Dodać :
300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej (typ 650)
Skórkę startą z 1-2 pomarańczy
1 łyżeczkę cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
Ustawić: 2 min./ interwał
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie uformować  z ciasta wałek  i pokroić go na równe części lub zamiast kroić można odrywać ciasto i formować okrągłe bułeczki
Mnie wyszło 16 bułeczek ale można zrobić  12szt. będą większe bułki
Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić na czas nagrzania się piekarnika
200 st C
,powinny w tym czasie lekko urosnąć.
Posmarować bułeczki mlekiem wstawić do piekarnika i piec ok.20-30 min.



7 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł, muszą być pyszne. Na pewno wypróbuję. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń
  2. tak mnie zaintrygowało, że sobie to zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo pysznie! zaraz biegnę po produkty i będę pichcić :) Jutro jedziemy nad morze, więc spakuję na drogę. Pewnie całą rodziną będziemy się zajadać! Przesmaruję je tylko dżemem z truskawek własnej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis. Na pewno wypróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)

    Zapraszam do mnie po przepis na
    devolay z serem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...