Chleby to ostatnio moja pasja:) Od miesiąca piekę je sama ,a nawet pokusiłam się za sprawą Liski z pracowni wypieków zrobić samodzielnie i z nią w porozumieniu pachnący zakwas ,z którego jestem oczywiście dumna jak z dziecka:)Przepis na ten chlebek dostałam od mojej koleżanki .Jedynie co w nim zmieniłam to to iż dałam swój wyprodukowany zakwas a nie zakwas który dostałam razem z przepisem od którego chleb jak dla mnie był kwaśny.
PRZEPIS:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki żytniej(typ 720)
1 szkl. mąki żytniej razowej(typ.2000)
1 szkl. mąki orkiszowej(nie dałam)
3/4 szkl. otręby
3/4 szkl. siemię lniane
3/4 szkl. płatków owsianych
2 łyżeczki soli
1LITR wody (dałam letnią)
4 Łyżki zakwasu
Zakwas rozrobiłam z wodą i dodałam resztę składników
Wszystko dobrze wymieszałam na gładką masę
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wg przepisu odłożyć do słoika garść rozczynu i odstawić na 5 dni do lodówki (słoik zamknięty) i po tym czasie można go użyć do następnego chleba i tak za każdym razem,ja tego nie zrobiłam bo miałam swój zakwas i jak już pisałam ten zakwas czyli zakwaszone ciasto jest dla mnie za kwaśny.
_________________________________________________________________________________
Do masy dodać 3/4 szkl dyni i 3/4 szkl słonecznika(nie dałam) i dokładnie wymieszać mikserem ok4min.
Odstawić miskę w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Foremkę posmarować olejem i obsypać mąką razową lub otrębami,przełożyć ciasto i zostawić dalej w cieple aby wypełniło formę.
Piekłam w 230stC ok 50-60min wg. przepisu piec 1,5 godz. w 180st.
chleb wystudzić bo inaczej się klei. Nie wyrósł za wysoki ,następnym razem włożę do 2 krótszych foremek i zastanowię się czy nie dodać 1 łyżeczki drożdży instant. Nie mniej chleb jest pyszny i pięknie pachnie.
witam proponuję na dno dać jakiś liść np chrzanowy lub winogronowy pomijając efekt wizualny mamy delikakny i ładnie pachnący chlebek :D
OdpowiedzUsuń