Dziś na specjalne zamówienie mojego syna hamburgera jedliśmy z grilla.
Mało skomplikowana potrawa ale skoro na zamówienie to trzeba było wywiązać się z tego obowiązku .
Nie wymyśliłam specjalnie nic nowego ot taki nasz kotlet mielony znany wszystkim.Doprawiłam bulionetką knorra bo od kiedy ją poznałam zostałam jej fanką i uzależniłam się od smaku,a kotlety maja taki smak jaki właśnie zawsze chciałam żeby miały ale ciągle czegoś mi w nich brakowało.Wiem iż są zwolennicy nie doprawiania takim wynalazkam,ale raz wczas jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
PRZEPIS:
Na 7szt.
Mało skomplikowana potrawa ale skoro na zamówienie to trzeba było wywiązać się z tego obowiązku .
Nie wymyśliłam specjalnie nic nowego ot taki nasz kotlet mielony znany wszystkim.Doprawiłam bulionetką knorra bo od kiedy ją poznałam zostałam jej fanką i uzależniłam się od smaku,a kotlety maja taki smak jaki właśnie zawsze chciałam żeby miały ale ciągle czegoś mi w nich brakowało.Wiem iż są zwolennicy nie doprawiania takim wynalazkam,ale raz wczas jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
PRZEPIS:
Na 7szt.
- 500g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula ze szczypiorkiem
- 1 bułka kajzerka
- ząbek czosnku lub dwa wg.uznania
- 2 bulionetki
- pieprz i ewent sól do smaku
- bułki do hamburgerów
- sałata,pomidor,szczypior i keczup
- Bułkę namoczyć,cebulę pokroić w kostkę ,szczypiorek drobno skroić a czosnek wycisnąć przez praskę .Do miski włożyć mięso mielone i resztę składników.Bułkę nie odciskać za mocno z wody wtedy mięso nie będzie twarde.wszystko bardzo dobrze wymieszać ,żeby składniki się dobrze połączyły wtedy kotleciki są naprawdę smaczne .Pieprz i sól dodaję na końcu żeby nie przedobrzyć.Formować okrągłe i płaskie kotlety.Ręce moczyć w wodzie wtedy mięso nie klei się do ręki.Można smażyć na patelni ale skoro miało być z grilla to ułożyłam je na tackach i podpiekłam po jednej stronie a drugą stronę dopiekłam już na grillu. Bułkę hamburgerową posmarowałam keczupem położyłam sałatę mięso znowu keczup na to szczypior , pomidor i druga połowa bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.