Powiedzcie czy robicie jogurt w domu? Jeżeli tak to super a jeżeli nie to czas najwyższy bo nie kupicie smaczniejszego w sklepie.iI nie wykręcajcie się ,że nie macie sprzętu bo ja kiedyś też nie miałam i robiłam:)
Od kilku lat mam maszynkę do jogurtu mówię na nią jogurtownik ,a może inni też tak mówią?:)Namawiam wszystkich do kupna takiego drobiazgu bo skraca czas o połowę.
Na początek i tak trzeba kupić kubek jogurtu bo inaczej się nie da .Ja najczęściej robię na danone lub bakomie bo te odpowiadają mi w smaku ,Czasami jak chcę zaszaleć to robię na greckim.
Polecam wszystkim młodym i starym bo wiadomo że jogurt na urodę i zdrowie korzystnie wpływa.
Wystarczy popatrzeć na Greków ,Gruzinów,Bułgarów i wszystkich co spożywają jogurt.Zdrowi, krzepcy ,piękna cera włosy a co najważniejsze zdrowy brzuszek:)I dlatego taki domowy jogurt dobrze jest podawać malutkim dzieciom bo jest mniejsze prawdopodobieństwo że spowoduje alergię.Zatem róbmy jogurt w domu,jedzmy i bądźmy piękni i zdrowi :)
Składniki .
1l. mleka w butelce lub folii( jak nie ma to w kartonie też nie zabija:))
1mały jogurt (danone,bakoma)
Mleko zagotować ale nie żeby wykipiało.
odstawić do wystudzenia ,musi być ciepłe ale nie może nas parzyć
można włożyć czysty mały palec i przez 10sek. potrzymać w mleku jak nie parzy to znaczy to jest ok.
Jogurt wlać do większego kubka i wlać trochę ciepłego mleka
wymieszać dokładnie i przelać z powrotem do garnka z mlekiem
Jeżeli mamy jogurtownik to nalać do słoiczków
jeżeli nie mamy jogurtownika to nalać do 2 słoików zakręcić postawić w ciepłym miejscu okrywając np.ręcznikami
Zimą można postawić u źródeł ciepła
Latem jest to o wiele łatwiejsze
Jogurt w maszynie dobry jest po 6- godz.
Bez maszyny 8-9 godz
ale ja zawsze sprawdzam jeden słoik próbując czy nie jest za kwaśny.
dodaję do akcji: Domowy wyrób
Super pomysł z tym jogurtem! Nie wiedziałam, że się da samemu i to tak łatwo:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asiek:)
Moja mama kiedyś robiła tylko, że z malinami i to był najlepszy jogurt na świecie. Śmiało dodaj do mojej akcji na mikserze : Domowy wyrób :)
OdpowiedzUsuńAsiek ,bardzo łatwo namawiam do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńkuchennefascynacje A widzisz jaką mądrą mamusię masz, wiedziała co dla dziecka dobre jest:)) a do akcji zaraz dołączam:)
Ciekawy przepis..zapisałam i zrobię...
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńJogurt domowy jest pyszny sama robiłam kilkakrotnie, a o ile taniej wychodzi :)
Pozdrawiam
Smaczny i tańszy - byc może. Ale czy na pewno zdrowy ?
OdpowiedzUsuńUsiłowałam kupić jogurt składający się z mleka i odpowiednich bakterii - niestety na naszym rynku NIE ZNALAZŁAM. Poczytajcie skład jogurtów - wszystkie są na bazie mleka w proszku i innych sztuczności. O ile mleko prosto od krowy można jeszcze dostać, to jogurtu nie spotkałam. Wytworzony jogurt z mleka w kartonie i kupnego jogurtu z pewnością nie będzie eko, ale też jak autorka przyznała pewnie nie zabije ;)
Mantu
Mantu na pewno zdrowszy niż ten ze sklepu a że smaczniejszy to nie będę przekonywała bo każdemu co innego smakuje.Zresztą do wyrobu jogurtu używam tylko raz na jakiś czas świeżego ze sklepu bo zostawiam słoiczek na następny jako starter więc trochę tych moich bakterii się też mnoży ale jeżeli chcesz możesz zrobić jogurt od podstaw znalazłam firmę gdzie można kupić naturalne bakterie fermentacji mlekowej,spróbuj może oni rozwieją twoje wątpliwości i będziesz miała swój domowy od podstaw robiony jogurt.Napisz jeżeli dowiesz się czy aby na pewno jest to 100% natura jak piszą:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtel/fax.(89) 767 43 93 to jest tel.gdzie można kupić naturalne bakterie fermentacji mlekowej.
OdpowiedzUsuńWidzisz Kasiu...przy okazji zrobię jogurt...mniam:-)
OdpowiedzUsuń