Któregoś dnia nie miałam ani głowy ani czasu na wymyślanie co by tu słodkiego upiec.Z pomocą przyszła Kasia z "Gotuję bo lubię" jak to u czarownic bywa w ciągu sekundy dostałam przepis na pyszne ciasto które może a nawet powinno być używane do ciast z owocami.Dlaczego? bo owoce nie opadają na dno i ciasto jest po prostu pyszne ,idealne dla Tych którzy mówią ,że im ciasta nie wychodzą.Ja podzieliłam to ciasto na 2 tortownice 24cm bo jedna szła w gości a drugą chciałam zostawić w domu dla reszty rodziny .Wyszło trochę cieńsze ale jakie pyszne:) Zrobiłam również do tego ciasta kruszonkę .
Mój mąż nie przepada za ciastem ze śliwkami bo mówi że jest za mokre.To zjadł z wielkim apetytem i spytał kiedy będzie następne
Przepis na ciasto ze śliwkami
Powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem
Ucierać ciasto do połączenia się wszystkich sładników
Ciasto przełożyć do tortownicy 26cm lub podzielić na 2 części i do 2 tortownic 24cm spód wyłożyć papierem .Można też upiec w brytfance
Na ciasto wyłożyć połówki śliwek skórką do dołu ,posypać cynamonem
Górę ciasta obsypać kruszonką
Piekłam w 180st. z termoobiegiem na 2 poziomach ok 60min
I tyle tez się piecze na jednym poziomie.
Mój mąż nie przepada za ciastem ze śliwkami bo mówi że jest za mokre.To zjadł z wielkim apetytem i spytał kiedy będzie następne
Przepis na ciasto ze śliwkami
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 3 łyżki cukru brązowego
- 200 g miękkiego masła
- 1 budyń waniliowy
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok.kilograma śliwek
Powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem
Ucierać ciasto do połączenia się wszystkich sładników
Ciasto przełożyć do tortownicy 26cm lub podzielić na 2 części i do 2 tortownic 24cm spód wyłożyć papierem .Można też upiec w brytfance
Na ciasto wyłożyć połówki śliwek skórką do dołu ,posypać cynamonem
Górę ciasta obsypać kruszonką
Piekłam w 180st. z termoobiegiem na 2 poziomach ok 60min
I tyle tez się piecze na jednym poziomie.
Czarownica stawia się, by powiedzieć, że ciasto wyszło Ci super i że poleca się na przyszłość :) A teraz odlatuję na swojej turbo miotle obmyślać kolejne przepisy i nieść światu przyjemność konsumpcji :)
OdpowiedzUsuńBuziaki :)
O matko, rozpływam się!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast swieżych sliwek można dac dzem sliwkowy własnej roboty?
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam ale moja koleżanka robi i ponoć wychodzi smaczne.Spróbuj inaczej się nie dowiesz potrzeba matką wynalazków:)
OdpowiedzUsuń