sobota, 20 sierpnia 2011

Czeski gulasz czyli ...gdzie kucharek sześć tam Prezydentowa:))


Posted by Picasa
 Dziś przegryziony gulasz czeski z wczorajszego gotowania na odległość od naszej jakże wielce i cudownie nam panującej Prezydentowej:) Cały przepis podany poniżej jest oczywiście prze zemnie powiększony:) wszystko zrobiłam wg. przepisu dodając jedynie 2 ząbki czosnku  Gulasz zrobiłam w naczyniu żaroodpornym  z pokrywką i dusiłam go w piekarniku.  Wyszedł bardzo pyszny i bardzo aromatyczny a mięsko nie jest suche jak w przypadku  tradycyjnego gotowania .Można by rzec że rozpływa się  w ustach:)    Gotowały ze mną jakby wspólnie ale  na odległość      Prezydentowa  ,  Ola
Pyza  ,  dawny_ basik   i nasza słodka   Asik . 50 dag łopatki wieprzowej lub innego dobrego mięska
2 duże cebula
2 kromki chleba razowego
1/2 butelki l piwa jasnego

3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu
1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
sól, pieprz, mielony kminek, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach (9 ziarenek), 2 listki laurowe

Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając, a jak odparuje wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Dodać całe przyprawy, zalać połową szklanki piwa i dusić ok. 40 min. (jeśli robi się z wołowiny, trzeba dusić w pierwszej fazie ok. 2h!), podlewając wodą jeśli trzeba. Potem dodać sól, kminek, ostrą paprykę, pokruszony chleb i resztę piwa. Dusić się, aż chleb się całkowicie rozpadnie i do miękkości mięsa. Później jeszcze ewentualnie doprawić. Trzeba go robić poprzedniego dnia przed podaniem, gdyż przez noc składniki się przegryzają i dopiero wtedy smakuje idealnie.

Tekst i przepis podała Kasia vel Prezydentowa:)

9 komentarzy:

  1. piękny i pyszny, do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze!! Wygląda dokładnie jak mój!! Pyszny był!!!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!!! Z kaszą świetnie się komponuje.
    Dziękuję za zabawę i pozdrawiam :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. o mniam mniam mniam, aż mi ślinka pociekła! Jeszcze do tego kiszony ogórek i mamy obiad-marzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czeski gulasz najlepiej komponuje się z czeskim houskovym
    knedlikiem i piwem! (też czeskim) ;)))
    Następnym razem do knedlika podam ten właśnie gulasz.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, bardzo dziękuję za te komplementy, ogromnie mi miło, że Ty ze swoim Królestwem Pszczół znajdujesz ochotę i czas na wspólne gotowanie! :)
    Podziwiam i zapraszam ponownie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze i polecam gulasz bo naprawdę łatwo i dość szybko się robi a do tego jest pyszny i piwa na prawdę nie czuć ale bardzo podkreśla smak potrawy.

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobię więc dziś :) oliwek

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...