Dziś przegryziony gulasz czeski z wczorajszego gotowania na odległość od naszej jakże wielce i cudownie nam panującej Prezydentowej:) Cały przepis podany poniżej jest oczywiście prze zemnie powiększony:) wszystko zrobiłam wg. przepisu dodając jedynie 2 ząbki czosnku Gulasz zrobiłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i dusiłam go w piekarniku. Wyszedł bardzo pyszny i bardzo aromatyczny a mięsko nie jest suche jak w przypadku tradycyjnego gotowania .Można by rzec że rozpływa się w ustach:) Gotowały ze mną jakby wspólnie ale na odległość Prezydentowa , Ola
Pyza , dawny_ basik i nasza słodka Asik . 50 dag łopatki wieprzowej lub innego dobrego mięska
2 duże cebula
2 kromki chleba razowego
1/2 butelki l piwa jasnego
3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu
1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
sól, pieprz, mielony kminek, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach (9 ziarenek), 2 listki laurowe
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając, a jak odparuje wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Dodać całe przyprawy, zalać połową szklanki piwa i dusić ok. 40 min. (jeśli robi się z wołowiny, trzeba dusić w pierwszej fazie ok. 2h!), podlewając wodą jeśli trzeba. Potem dodać sól, kminek, ostrą paprykę, pokruszony chleb i resztę piwa. Dusić się, aż chleb się całkowicie rozpadnie i do miękkości mięsa. Później jeszcze ewentualnie doprawić. Trzeba go robić poprzedniego dnia przed podaniem, gdyż przez noc składniki się przegryzają i dopiero wtedy smakuje idealnie.
Pyza , dawny_ basik i nasza słodka Asik . 50 dag łopatki wieprzowej lub innego dobrego mięska
2 duże cebula
2 kromki chleba razowego
1/2 butelki l piwa jasnego
3 łyżki masła ghee lub sklarowanego masła lub smalcu
1 łyżka mąki do obtoczenia mięsa
sól, pieprz, mielony kminek, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie (5 ziarenek), pieprz w kulkach (9 ziarenek), 2 listki laurowe
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące, obsmażyć na gorącym tłuszczu na dużym ogniu, mieszając, a jak odparuje wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć. Dodać całe przyprawy, zalać połową szklanki piwa i dusić ok. 40 min. (jeśli robi się z wołowiny, trzeba dusić w pierwszej fazie ok. 2h!), podlewając wodą jeśli trzeba. Potem dodać sól, kminek, ostrą paprykę, pokruszony chleb i resztę piwa. Dusić się, aż chleb się całkowicie rozpadnie i do miękkości mięsa. Później jeszcze ewentualnie doprawić. Trzeba go robić poprzedniego dnia przed podaniem, gdyż przez noc składniki się przegryzają i dopiero wtedy smakuje idealnie.
Tekst i przepis podała Kasia vel Prezydentowa:)
piękny i pyszny, do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńO kurcze!! Wygląda dokładnie jak mój!! Pyszny był!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Pyszności!!! Z kaszą świetnie się komponuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zabawę i pozdrawiam :))))
o mniam mniam mniam, aż mi ślinka pociekła! Jeszcze do tego kiszony ogórek i mamy obiad-marzenie! :)
OdpowiedzUsuńCzeski gulasz najlepiej komponuje się z czeskim houskovym
OdpowiedzUsuńknedlikiem i piwem! (też czeskim) ;)))
Następnym razem do knedlika podam ten właśnie gulasz.
Pozdrawiam.
Kasiu, bardzo dziękuję za te komplementy, ogromnie mi miło, że Ty ze swoim Królestwem Pszczół znajdujesz ochotę i czas na wspólne gotowanie! :)
OdpowiedzUsuńPodziwiam i zapraszam ponownie. ;)
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze i polecam gulasz bo naprawdę łatwo i dość szybko się robi a do tego jest pyszny i piwa na prawdę nie czuć ale bardzo podkreśla smak potrawy.
OdpowiedzUsuńzrobię więc dziś :) oliwek
OdpowiedzUsuń