piątek, 26 sierpnia 2011

Pieczony soczysty schab


Posted by Picasa
Kiedyś nie lubiłam pieczonego schabu,był jak dla mnie za suchy .I obojętne czy był nadziany śliwką i pieczony przez wytrawnego kucharza, dla mnie schab nie miał smaku.Do momentu,chyba jakieś pięć lat temu kiedy zobaczyłam w TV program Marthy Stewart .Prosta zasada"w pieczeniu schabu liczy się czas " a ja zawsze z czasem miałam problem i zazwyczaj piekłam za długo. Kg.schabu pieczemy 40 min.. Mięso nadaje się i na uroczysty obiad i na kanapkę .Jest pyszne i soczyste.Do wersji obiadowej proponuję zrobić sosik.


PIECZONY SCHAB:
1kg.schabu
sól ,pieprz
czosnek suszony
rozmaryn lub tymianek
zioła prowansalskie i majeranek
ghee lub olej ryżowy do obsmażenia
nić do związania mięsa
paper do pieczenia(nie folia alu)


Schab natrzeć solą i pieprzem zawinąć w folię i zostawić na jakieś 3 godz.
Jeżeli umiesz zwiąż nicią mięso wtedy zachowa ładny kształt 
Obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor tylko nie przypal:)
Schab przełóż na papier do pieczenia i obsyp ziołami i czosnkiem .Ja używam albo rozmarynu albo tymianku( nie łączę tych 2 ziół) i dodaję trochę ziół prowansalskich i majeranku,
najlepiej lubię z rozmarynem jest to zioło stworzone do schabu. Zioła można komponować i zmieniać wg. własnego smaku.
Zawinąć szczelnie schab w papier i włożyć do płaskiego naczynia bo sos może uciekać 
Piec w nagrzanym 200stC. piekarniku 40 min jak ktoś lubi bardziej suche to 42min:))
Wyjąć z piekarnika i zostawić na 10 min jeżeli będzie do obiadu .Jeżeli chcemy jako wędlinkę  na kanapki zostawiamy do całkowitego wyschnięcia ,zawijamy w czysty papier i wkładamy do lodówki.

25 komentarzy:

  1. Schab wygląda przeobłędnie. Uwielbiam taki na zimno na kanapeczce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze miałam ze schabem ten sam problem, byłam pewna, że piecze się dłużej, koniecznie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. no właśnie ja z tego powodu też kiedyś schabu nie lubiłam, może dam mu jeszcze jedną szansę

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności :-) Taki zimny na kromkę chleba jest najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super wyglada:) takie miesko jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję dziewczyny za komentarze:) Aż żałuję że już się skończył bo naprawdę był pyszny możecie wierzyć mi na słowo.Jak upieczecie to czekam na wiadomość jak Wam smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny! Jeszcze uwielbiam wersję z suszonymi śliwkami w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastic! Szybki, soczysty i super z sosem grzybowym (sos zrobiony osobno z dodatkiem sosu z pieczenia schabu)
    Thanks
    dd z brisbane, australia

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak mam 2 kg schabu, też piekę 40 minut, czy dłużej? czy to nie ma znaczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę zawsze po 1 kg oba kawałki na raz zmieszczą się do piekarnika .Kiedyś upiekłam całe 2 kg ale mi się nie dopiekł w środku,więc już nie ryzykuję :)

      Usuń
  10. schab wygląda przepysznie :)
    moje pytanie: jak długo mam piec 0,5kg schabu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam tak małego kawałka ,ale sądzę że 20-25min powinno być ok .Daj znać jak upieczesz

      Usuń
  11. A wytłumacz dokładnie co oznacza owinąć szczelnie papierem?
    Takim do wypiekow?
    I czy piec w naczyniu zaroodpornym pod przykryciem czy otwartym?

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak ,papierem do wypieków. A szczelnie to znaczy tak aby mięso było dokładnie zawinięte bo podczas pieczenia wypływają soki.Najlepiej zawiń w 2 papiery.Piec w naczyniu otwartym.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam serdecznie,
    na jakiej wysokości piekarnika piecze Pani schab. Termoobieg czy bez. Pieczenie góra - dół.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na drugiej wysokości od dołu ,piekę góra/dół bez termoobiegu. Pozdrawiam i czekam na wieści czy smakował :)

      Usuń
  14. CZY TAKI SCHABIK MOŻNA UPIEC W RĘKAWIE. POZDRAWIAM. IWONA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem nie pieklam w ten sposób schabu i raczej nie będę bo ten sposob mi bardzo pasuje.Ale jak nie upieczesz nie bedziesz wiedziala i ja też ;) Daj znać jakbyś piekla w rękawie , czlowiek sie cale zycie życie uczy ;)

      Usuń
  15. Spróbuję upiec dzisiaj schab wg tego przepisu owinięty folią. Może ktoś już tego sposobu próbował?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś piekłam schab z tego przepisu, martwiam się że będzie niedopieczony :p wyszedł idealny (w smaku też). Bardzo dziękuję za intrukcje gdyż to był pierwszy schab jaki kiedykolwiek piekłam i na pewno już zawsze będę piekła właśnie tak ;)

      Usuń
  16. Niestety po 40 minutach pieczenia - nadal w środku surowy. Dopiekło go kolejne 40 minut. Pozostał soczysty.

    OdpowiedzUsuń
  17. Schab robię już tylko wg tego przepisu. Jest super, moje dzieci go uwielbiają. Dziękuję i pozdrawiam,km

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...