wtorek, 23 sierpnia 2011

Ratatuj na szbko z patelni


Posted by Picasa
Piękny sierpień mamy,dni upalne że mogła bym tylko wodą się żywić.. Ale mieszkają ze mną głodomory co na upał wcale nie zwracają uwagi i kiedy pora obiadowa czy kolacyjna to już tupią nogami:)
Warzywa na taki upał są w sam raz ,tym bardziej że są to bakłażan i cukinia a takie mogę jeść na okrągło

SKŁADNIKI


1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
4 pomidory
2 ząbki czosnku
sól.pieprz
zioła prowansalskie,tymianek
świeża bazylia
Ghee lub olej do smażenia
Cebulę pokroić wrzucić na tłuszcz posypać solą żeby się nie spaliła dodać posiekane ząbki czosnku
Dodać pokrojoną cukinię chwilę smażyć i dodać pokrojony bakłażan,przyprawić do smaku ziołami
dodać pokrojone w kostkę i najlepiej obrane ze skórki pomidory
Wymieszać wszystko dokładnie dodać posiekane listki bazylii dosolić ewentualnie do smaku 
Gotować do momentu aż pomidory będą gorące 
Można użyć również pomidorów z puszki 
Warzywa podałam z pieczonym schabem
 




10 komentarzy:

  1. Super! Uwielbiam cukinię, pomidory, bakłażana. Ale mi ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tastefully ale szybka jesteś :)) Dzękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też często ratuje się ratatują:) i lubię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Grażynka a jakie smaczne:)
    Trzcinowisko ja też bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne danie... świetnie się prezentuje :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam zdecydowanie wole takie danie niz wode - nawet, kiedy zar leje sie z nieba ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. tu-tusia shy dziękuję:)

    Maggie ha ha ha masz rację to lepsze niż woda:))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...