A to mój mikx smakowy :) Tak sobie stałam i wymyśliłam ,żeby smak był wyjątkowy to trzeba połączyć dżem dyniowo pomarańczowy z powidłami śliwkowymi
I się nie pomyliłam, jak dla mnie "Ambrozja"
PRZEPIS:
800g dyni
woda
3-4 łyżki cukru brązowego
10 goździków
1 łyżeczka cynamonu
2 pomarańcze+ skórka starta z nich
sok z jednej cytryny
1 słoik powideł śliwkowych
Dynię zalać małą ilością wody i rozgotować (wody nie więcej niż 1/4 szkl)
Pomarańcze dobrze wyszorować sparzyć wrzątkiem wytrzeć do sucha i zetrzeć skórkę
Miąższ pomarańczy pokroić w kostkę(bez białych włókien) dodać do dyni i gotować bez przykrycia na małym gazie przez godzinę ,odstawić do następnego dnia
na drugi dzień:
Wsypać cukier,całe goździki lub zmielone,cynamon ,pogotować 30min
Następnie dodać sok z cytryny i skórkę startą z pomarańczy i gotować przez godzinę na wolnym ogniu
Do gotowej masy dyniowej dodajemy 1 słoik powideł śliwkowych ,dobrze wymieszać ,żeby się masy połączyły i zagotować aby gorące można było przełożyć do słoików
I się nie pomyliłam, jak dla mnie "Ambrozja"
PRZEPIS:
800g dyni
woda
3-4 łyżki cukru brązowego
10 goździków
1 łyżeczka cynamonu
2 pomarańcze+ skórka starta z nich
sok z jednej cytryny
1 słoik powideł śliwkowych
Dynię zalać małą ilością wody i rozgotować (wody nie więcej niż 1/4 szkl)
Pomarańcze dobrze wyszorować sparzyć wrzątkiem wytrzeć do sucha i zetrzeć skórkę
Miąższ pomarańczy pokroić w kostkę(bez białych włókien) dodać do dyni i gotować bez przykrycia na małym gazie przez godzinę ,odstawić do następnego dnia
na drugi dzień:
Wsypać cukier,całe goździki lub zmielone,cynamon ,pogotować 30min
Następnie dodać sok z cytryny i skórkę startą z pomarańczy i gotować przez godzinę na wolnym ogniu
Do gotowej masy dyniowej dodajemy 1 słoik powideł śliwkowych ,dobrze wymieszać ,żeby się masy połączyły i zagotować aby gorące można było przełożyć do słoików
Nie lubię czystego dżemu dyniowego ,ale w takiej koprodukcji z pomarańczą i powidłami to on musi smakować nieziemsko.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMyślę, że połączenie z powidłami może być ciekawym doświadczeniem kulinarnym :-)