Sernik ulubiony mojej córuni ,inne wersje też lubi ale te z dodatkiem masy krówkowej najbardziej jej smakują:) Sernik ma delikatny czekoladowy smak za sprawą budyniu czekoladowego,Jak mawiają "potrzeba matką wynalazków a ja w tej potrzebie byłam i z braku budyniu waniliowego zastosowałam czekoladowy .
Pomimo dodatku cukru i masy krówkowej sernik nie jest ulepkiem,jest słodki na tyle ile powinien być.
PRZEPIS:
SPÓD:
200g herbatników
2garści wiórków kokosowych
2 garści orzechów ziemnych
1/2 p masła
Herbatniki rozkruszyć,orzechy zmiksować ,masło rozpuścić wszystko połączyć dodać wiórki wymieszać i wyłożyć na tortownice (spód tortownicy wyłożyć papierem)
Całą tortownicę od spodu owinąć folią aluminiową
MASA:
1kg sera na serniki
250g mascarpone
3/4szkl.cukru
3/4puszki masy krówkowej
5jajek
1 budyń czekoladowy
Jajka roztrzepać,dodać cukier chwilę miksować i dodać masę krówkową i budyń miksując dalej
dodać ser i mascarpone ,miksować aż masa będzie ładna i aksamitna
Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy w 170stC w kąpieli wodnej przez ok.1,5 godziny
(na blachę z piekarnika wlewamy wodę )
POLEWA:
2 łyżki masy krówkowej
1 tabl. czekolady
2 łyżki śmietany
Do rondelka dajemy wszystkie składniki i na małym ogniu mieszamy i doprowadzamy do rozpuszczenia
wylewamy na ciepły sernik lub jak kto woli już na ostudzony ale jeszcze w formie.
Litości Kasieńko.. no normalnie zaraz chyba będę coś musiała zjeść.. ale.. kanapeczka w pracy nie zastąpi mi takiego sernika.. :/
OdpowiedzUsuńMmm... Uwielbiam serniki! Nie raz robiłam taki z budyniem, ale używałam tylko waniliowych lub śmietankowych. Jakoś nie pomyślałam, że inny mógłby być tak ciekawym rozwiązaniem! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki i budyń. Wykorzystam na następnym rodzinnym zjeździe i na święta.
OdpowiedzUsuńW ostatnim akapicie pewnie chodzi o wierzch a nie spód:)
Niesamowite te Twoje serniki, Kasia! Jak byłam teraz w Pl to kupiłam kilo krówek, właśnie z myślą o Twoim serniku, będę go pojutrze piec piec! ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny sernik!! Tak bardzo, bardzo mi się podoba, że aż sobie go upiekę przy okazji:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!!
P.S. Kasiu, popraw sobie "spód" na wierzch:) w opisie
Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam sernika innego niż ten zwykły lub z czekoladową polewą. Twoja wersja wygląda doskonale :D
OdpowiedzUsuńWow wspaniały. A ta masa krówkowa, mój N.w pierwszej kolejności by ją wszamał ;)
OdpowiedzUsuńAle gafa :))) ładnie jakby tak ktoś na spód wierzch położył to dopiero by było:))Dziękuję dziewczyny i gratuluję macie dobry wzrok:)
OdpowiedzUsuńGrażyno no nie zastąpi,ja tez jadłam o na śniadanie i nie chcę cię wkurzać ale jest lepszy od kanapki:)):P
gin ja wpadłam na ten pomysł jak znalazłam tylko czekoladowy w moim koszyku:)
braczo jak zrobisz daj znać jak smakowało:)
Kasiu ja robiłam z masy krówkowej gotowej ale jestem ciekawa jak wyjdzie masa z krówek będę zaglądała do Ciebie:)
Asiu bardzo się cieszę i czekam na opinię c jak co ale jesteś mistrzynią w wypiekach:)
slyvvia wcale nie wstyd,zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz:))
kuchennefascynacje mój mąz też zaczął jeść od góry muszę przyznać ,że wyjątkowo smakuje:)
alez musi byc pyszny:)
OdpowiedzUsuńAle sernik! Aż mi szczena opadła! I slinka pociekła! :)
OdpowiedzUsuńMmm... takie desery-ciasta właśnie trafają w mój gust :)
Sernik pierwsza klasa! :-)))
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie :) Jakie wymiary miała forma?
OdpowiedzUsuńDziewczyny dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAnonimie piekłam w tortownicy 25cm:)
Serniczek upieczony:)Jeszcze nie jadłem, ale już siostra próbowała i jest przepyszny. Nie miałem żadnych problemów podczas pieczenie, a tak bałem się piec w kąpieli wodnej. Wygląd wspaniały, kremowy, nic nie opadł, ale ma lekkie pęknięcia w kilku miejscach przy brzegach. Gdybym dał polewę na górę to by nawet śladu nie było. Pełen sukces:)
OdpowiedzUsuńprosze powiedz czy moge piec na blaszce prostokatnej 25x40cm? jesli tak to czy musze zwiekszyc proporcje skladnikow? aaa i jeszcze jedno czy budyn dodac do masy serowej w proszku czy ugotowac go na mleku? pozdrawiam i czekam na wiadomosc:)
OdpowiedzUsuńWiesz ja czasami piekę w takiej dużej blasze i nie zwiększam składników.A budyń bez pośrednio do masy bez gotowania:)Do ciastek możesz potrzebować czasami trochę więcej masła,wszystko zależy od herbatników .
OdpowiedzUsuńPochwal się jak upieczesz:)
Usuńa powiedz mi jeszcze taka rzecz czy musze piec w kapieli wodnej? czy moge tak po prostu wlozyc do piekarnika bez zadnej wody?
OdpowiedzUsuńJa wszystkie serniki piekę albo w kąpieli albo na sam dół piecyka wstawiam naczynie żaroodporne z ciepłą wodą ale oczywiście możesz pominąć ten fakt niemniej zachęcam :)
OdpowiedzUsuń