Wpadłam wczoraj do domu i nie wiedziałam gdzie ręce włożyć ,a tu babcia sobie siedzi w najlepsze i zapomniała wstawić cokolwiek na obiad.No cóż ja też kiedyś będę w takim wieku zapominania,choć czasami zdarza mi się już zapomnieć ,nie wiem jak to się skończy na starość hihihi ?
Czasami się śmieję ,że wyjdę i nie wrócę bo adresu zapomnę:))) Tak więc aby wygrać z czasem wzięłam się za zupę.Dynia pomogła mi w tym wypadku bardzo.Zabrałam się do roboty a moja mama (babcia)stwierdziła ,że chyba mi odbiło no bo co ja za zupę gotuję bez mięsa.Ale nie ma co zwracać uwagi na babcię bo zupa wyszła pierwsza klasa,pyszna i pożywna ,a wspomniana babcia-mama zjadła aż 2 michy:)Spróbujcie sami a w 30 min. będziecie się zajadać...
SMACZNEGO.
PRZEPIS:
ok.1 kg dyni pokrojonej w kostkę
2 duże marchewki marchewki
2 duże ziemniaki
2 Litry. woda lub wywar ,rosół
1por
1 łyżeczka oleju
1 serek topiony(duży)
sól.pieprz,do smaku
ewent. kostka rosołowa lub vegeta jeżeli używamy wody
1/2łyżeczki estragonu(jak ktoś lubi to całą lub w ogóle jeśli nie lubimy
duża szczypta gałki muszkatołowej
PRZEPIS
Pokrojoną dynię i marchew wrzuciłam na sucha patelnię
Jak zaczęły się lekko przypiekać dodałam pokrojony por i łyżeczkę oleju ryżowego
smażyłam jeszcze przez chwilę i wrzuciłam wszystko do garnka,zalałam wywarem (ale nie całym)
Jak się zagotowało dodałam pokrojone ziemniaki i wszystkie przyprawy i pod przykryciem na małym ogniu gotowałam do miękkości ( ziemniaków(dynia i marchew nie musi być rozpadająca)
Dodałam serek i gotowałam dalej do jego rozpuszczenia
Zmiksowałam wszystko na krem .
Jeżeli wyjdzie za gęsta trzeba dodawać resztę wywaru i sprawdzać gęstość taką jaką chcemy uzyskać
Czasami się śmieję ,że wyjdę i nie wrócę bo adresu zapomnę:))) Tak więc aby wygrać z czasem wzięłam się za zupę.Dynia pomogła mi w tym wypadku bardzo.Zabrałam się do roboty a moja mama (babcia)stwierdziła ,że chyba mi odbiło no bo co ja za zupę gotuję bez mięsa.Ale nie ma co zwracać uwagi na babcię bo zupa wyszła pierwsza klasa,pyszna i pożywna ,a wspomniana babcia-mama zjadła aż 2 michy:)Spróbujcie sami a w 30 min. będziecie się zajadać...
SMACZNEGO.
PRZEPIS:
ok.1 kg dyni pokrojonej w kostkę
2 duże marchewki marchewki
2 duże ziemniaki
2 Litry. woda lub wywar ,rosół
1por
1 łyżeczka oleju
1 serek topiony(duży)
sól.pieprz,do smaku
ewent. kostka rosołowa lub vegeta jeżeli używamy wody
1/2łyżeczki estragonu(jak ktoś lubi to całą lub w ogóle jeśli nie lubimy
duża szczypta gałki muszkatołowej
PRZEPIS
Pokrojoną dynię i marchew wrzuciłam na sucha patelnię
Jak zaczęły się lekko przypiekać dodałam pokrojony por i łyżeczkę oleju ryżowego
smażyłam jeszcze przez chwilę i wrzuciłam wszystko do garnka,zalałam wywarem (ale nie całym)
Jak się zagotowało dodałam pokrojone ziemniaki i wszystkie przyprawy i pod przykryciem na małym ogniu gotowałam do miękkości ( ziemniaków(dynia i marchew nie musi być rozpadająca)
Dodałam serek i gotowałam dalej do jego rozpuszczenia
Zmiksowałam wszystko na krem .
Jeżeli wyjdzie za gęsta trzeba dodawać resztę wywaru i sprawdzać gęstość taką jaką chcemy uzyskać
No, jesli zapominanie konczy sie takimi rezultatami, to niech babcia zapomina jak najczesciej ;)
OdpowiedzUsuńO, to prawda, że zupa z dyni szybka i przepyszna!, niejednego niejadka już zachęciła! ;)
OdpowiedzUsuńMAGGIE dobre muszę to mojej mamie powiedzieć jak przyjedzie:))
OdpowiedzUsuńKASIU masz rację bo nawet moja córka ,która ostatnio gniewa się na zupy to zjadła ja z apetytem:)
Smakowicie przyrządzona zupa! Robiłam dyniową, ale z kukurydzą, teraz mam ochotę właśnie na taką wersję z marchewką i porem :)
OdpowiedzUsuńburczymiwbrzuchu z kukurydzą też musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuń