czwartek, 17 listopada 2011

KAPUSTA CZERWONA z cynamonem,pomarańczą i przyparwą do piernika

Kapustę zrobiłam do kaczki więc musiała być z dodatkiem pomarańczy cynamonu i przyprawy do piernika,ale pasuje też do mięs pieczonych .
Nawet nie przypuszczałam ,że tak może wspaniale smakować .

Najważniejsze ,że wszyscy stwierdzili że jest pyszna  mnie najbardziej smakowała na drugi dzień



1 główka czerwonej kapusty
ok.1 szkl. wody
1 pomarańcza
2 łyżki octu balsamiko
2łyżki octu (zwykłego)
1łyżeczka cynamonu 
1łyżeczka płaska przyprawy do piernika
sól,pieprz ,cukier do smaku
2 cebule
1łyżeczka cukru

1 duże jabłko
1 czubata łyżka masła+ mała łyżeczka oleju
2 łyżki mąki


Kapustę poszatkowałam, 1 cebulę skroiłam
zalałam niepełną szkl. wody i dusiłam pod przykryciem  ok 20 min.
 drugą cebulę skroiłam posoliłam,jabłko obrałam i pokroiłam w kostkę  zeszkliłam na oliwie  i dodałam 1 łyżeczkę  cukru trzcinowego ,chwilę jeszcze podsmażyłam i dodałam do kapusty 
Następnie dodałam przyprawy ,sok z całej pomarańczy ocet zwykły i  balsamiko 
dałam sól pieprz i cukier do smaku jak za mało kwaśna to można jeszcze doprawić octem lub cytryną
Masło i olej rozgrzałam na patelni dodałam mąkę lekko podsmażyłam 
dodałam do kapusty w celu lekkiego jej  zagęszczenia  i dopiero po tym fakcie kapusta nabiera smaku jeżeli czegoś wam brakuje  w smaku teraz można jeszcze doprawić
Doprawić do wrzenia i zestawić z ognia .
Najlepsza w smaku jest na drugi dzień:)





Posted by Picasa

9 komentarzy:

  1. bardzo lubię czerwona kapuste z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo intrygujące połaczenie...

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo niebanalne te słodkie dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie jadłam kapusty akurat z takimi dodatkami, ale wygląda tak wspaniale, że koniecznie muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Intryguje mnie ta przyprawa do pierników w czerwonej kapuście! ;) Ale skoro piszesz, że była pyszna, to z pewnością można przepis wypróbować bez obaw. ;) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jak zwykle na łatwiznę. Nie muszę gotować bo dostałam w nagrodę ;) ( chyba za ten telefon do babci ). Kapucha pyszna i do tego to mięsko . pozdrawiam

    sąsiadka

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam czerwoną kapustę

    Życzę Tobie samych radosnych chwil ,
    dobrego humorku ,słoneczka i uśmiechu
    Mnóstwo powodów do radości i
    czasu na wypoczynek...

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję że zechciałyście spojrzeć na kapustkę:)) Jestem ciekawa czy zasmakuje? czekam na wiadomości jakby komuś się chciało ją ugotować wg. mojego lekko szalonego pomysłu:))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...