środa, 4 stycznia 2012

BUŁECZKI OD SŁODKIEJ BABECZKI a ode mnie chrzan:)

Te pyszne mięciutkie bułeczki  znalazłam u ASI  przepis w całości podaję za nią bez żadnych zmian po za jedną drobną . Dodałam od siebie trochę chrzanu:) Moje oczywiście nie wyszły tak pięknie uplecione jak u Asi ale powiadam Wam na smaku nie straciły absolutnie nic.
Bułeczki są wspaniałe,mięciutkie o pięknym zwartym miąższu Wspaniale smakowały nawet na drugi dzień rano .A wytrzymały tylko do rana dlatego ,iż upiekły się pod wieczór :)
Są proste w zrobieniu i mało pracochłonne .Będą u mnie gościły często i mam zamiar to ciasto podstawowe wykorzystywać na ile i jak się da jako bazę do innych bułeczek.
Asiu bardzo dziękuję za przepis dawno tak pysznych bułeczek nie jedliśmy:)
  •  450g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 150ml mleka
  • 150ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki oleju

  • OD siebie dodałam 3 łyżeczki chrzanu  które rozcieńczyłam z połową płynu ,wyszło oczywiście więcej niż 150 ml. dlatego odmierzyłam miarką aby wszystko się zgadzało wg. przepisu Asi.

Do misy miksera przesiać mąkę z solą, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże. 
W rondelku podgrzać mleko z wodą i połową płynu zalać drożdże.
Zasypać mąką tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut. 
Gdy rozczyn ruszy wlać resztę mleka z wodą, dodać olej i wsypać sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 – 2 godzin. 
Po tym czasie wyjąć ciasto z miski, odgazować, podzielić na 10 kawałków, z każdego formować bułeczkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do napuszenia. 
Po tym czasie posmarować bułeczki mlekiem. Można również posypać ulubionymi ziarnami.
Piec w temperaturze 200°C przez 15 – 20 minut. 
Bułeczki powinny być ładnie rumiane. Studzić na kratce.
Posted by Picasa

10 komentarzy:

  1. jakie wspaniałe bułeczki :) mniam mniam...


    kulinarnyoliwek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam chrzan zawsze mi towarzyszy w jedzeniu:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu! Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że Wam posmakowały!! Bardzo mi miło czytać tyle ciepłych słów pod adresem moich bułek:) A Twoje są równie piękne jak moje:)
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, kiedy ja piekłam buleczki na śniadanie albo chociaż kolację.
    ajjjć.
    muszę nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach...jak z chrzanem to ja kradnę i bułeczkę i modyfikacje przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. DZIEWCZYNY KOCHANE ,NAPRAWDĘ POLECAM TE BUŁKI SĄ PYSZNE :)
    ASIU jeszcze raz dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być super!;) odrobina chrzanu, pikanterii....

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowe pieczywo to wspaniała rzecz :)
    Piękne bułeczki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...