środa, 25 stycznia 2012

TARTA SAŁATKOWA z kurczakiem,cukinią fetą i kapustą pekińską

To miały być gołąbki.Ale okazało się ,że kapusta pekińska nie należała do olbrzymich więc gołąbki wyszły by  bardzo malutkie.Następnie po wymieszaniu wszystkich składników okazało się że wyszła mi fajna sałatka na ciepło.Delektując się sałatką doszłam do wniosku ,że będzie z tego fajna tarta.I jak dalej tak sobie myślę to fajny by z tego wyszedł  wkład do tortilli wystarczyło by dodać pomidora i sosu na bazie np. majonezu .
Córka która nie przepada za tartami zjadła dwie porcje  tarty, mąż zajadał się sałatką reszta zjadała i jedno i drugie


 przepis:
1op.ciasta francuskiego 
ser feta,tyle aby obsypać górę tarty
1podwójna pierś z kurczaka pokrojona w drobną kosteczkę
1duża cebula
2 średnie cukinie skrojone w paseczki 
1torebka ugotowanego ryżu(ryż gotowałam z dodatkiem kurkumy)
1 mała kapusta pekińska
sól,pieprz,czosnek
tymianek
 MASA JAJECZNO ŚMIETANOWA
250ml śmietany(zaszalałam dałam 30%)
3 łyżki śmietany 12%
4 jajka
sól,pieprz czosnek do smaku
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki

Cebulę zeszkliłam na oleju ,dodałam cukinię smażyłam aż cukinia zmiękła lekko
Na drugiej patelni podsmażyłam piersi i połączyłam z warzywami 
doprawiłam przyprawami
skroiłam kapustę drobno i wszystko razem z ryżem wymieszałam już w dużej misce


Ciasto francuskie złożyłam na pół i jeszcze raz na pół i rozwałkowałam na wielkość blaszki do tarty 
Wyłożyłam ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę i dokładnie wylepiłam boki.


Rozbełtałam jajka dodałam śmietanę i doprawiłam do smaku
Na ciasto wyłożyłam farsz
Posypałam na wierzch ser feta kupuję w Lidlu  Bałkański)
Zalałam masą jajeczną ,posypałam suszonym koperkiem
Piekłam w nagrzanym piekarniku 200stC przez ...dokładnie  44min.



                                                        naszykowana do pieczenia
                                                                             upieczona


                                                            a  tutaj w wersji sałatkowej
Posted by Picasa

7 komentarzy:

  1. Pyszna lista składników! Nic dziwnego, że wyszła z nich taka piękna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ułaaa... Poniosła Cię wyobraźnia widzę;))

    OdpowiedzUsuń
  3. smacznie to wygląda

    Witam wieczorem

    Największą sztuką życia jest,
    uśmiechać się zawsze i wszędzie.
    Nie żałować tego co było,
    i nie bać się tego co będzie.

    Udanego wieczoru spokojnej nocki
    i kolorowych snów życzę...
    pozdrawiam...
    DOBRANOC

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam!
    i jakie ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł na coś dobrego i macznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. upss.. smaczego ;-) to chyba z głodu :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...