To miały być gołąbki.Ale okazało się ,że kapusta pekińska nie należała do olbrzymich więc gołąbki wyszły by bardzo malutkie.Następnie po wymieszaniu wszystkich składników okazało się że wyszła mi fajna sałatka na ciepło.Delektując się sałatką doszłam do wniosku ,że będzie z tego fajna tarta.I jak dalej tak sobie myślę to fajny by z tego wyszedł wkład do tortilli wystarczyło by dodać pomidora i sosu na bazie np. majonezu .
Córka która nie przepada za tartami zjadła dwie porcje tarty, mąż zajadał się sałatką reszta zjadała i jedno i drugie
przepis:
1op.ciasta francuskiego
ser feta,tyle aby obsypać górę tarty
1podwójna pierś z kurczaka pokrojona w drobną kosteczkę
1duża cebula
2 średnie cukinie skrojone w paseczki
1torebka ugotowanego ryżu(ryż gotowałam z dodatkiem kurkumy)
1 mała kapusta pekińska
sól,pieprz,czosnek
tymianek
MASA JAJECZNO ŚMIETANOWA
250ml śmietany(zaszalałam dałam 30%)
3 łyżki śmietany 12%
4 jajka
sól,pieprz czosnek do smaku
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
Cebulę zeszkliłam na oleju ,dodałam cukinię smażyłam aż cukinia zmiękła lekko
Na drugiej patelni podsmażyłam piersi i połączyłam z warzywami
doprawiłam przyprawami
skroiłam kapustę drobno i wszystko razem z ryżem wymieszałam już w dużej misce
Ciasto francuskie złożyłam na pół i jeszcze raz na pół i rozwałkowałam na wielkość blaszki do tarty
Wyłożyłam ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę i dokładnie wylepiłam boki.
Rozbełtałam jajka dodałam śmietanę i doprawiłam do smaku
Na ciasto wyłożyłam farsz
Posypałam na wierzch ser feta kupuję w Lidlu Bałkański)
Zalałam masą jajeczną ,posypałam suszonym koperkiem
Piekłam w nagrzanym piekarniku 200stC przez ...dokładnie 44min.
naszykowana do pieczenia
upieczona
a tutaj w wersji sałatkowej
Córka która nie przepada za tartami zjadła dwie porcje tarty, mąż zajadał się sałatką reszta zjadała i jedno i drugie
przepis:
1op.ciasta francuskiego
ser feta,tyle aby obsypać górę tarty
1podwójna pierś z kurczaka pokrojona w drobną kosteczkę
1duża cebula
2 średnie cukinie skrojone w paseczki
1torebka ugotowanego ryżu(ryż gotowałam z dodatkiem kurkumy)
1 mała kapusta pekińska
sól,pieprz,czosnek
tymianek
MASA JAJECZNO ŚMIETANOWA
250ml śmietany(zaszalałam dałam 30%)
3 łyżki śmietany 12%
4 jajka
sól,pieprz czosnek do smaku
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
Cebulę zeszkliłam na oleju ,dodałam cukinię smażyłam aż cukinia zmiękła lekko
Na drugiej patelni podsmażyłam piersi i połączyłam z warzywami
doprawiłam przyprawami
skroiłam kapustę drobno i wszystko razem z ryżem wymieszałam już w dużej misce
Ciasto francuskie złożyłam na pół i jeszcze raz na pół i rozwałkowałam na wielkość blaszki do tarty
Wyłożyłam ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę i dokładnie wylepiłam boki.
Rozbełtałam jajka dodałam śmietanę i doprawiłam do smaku
Na ciasto wyłożyłam farsz
Posypałam na wierzch ser feta kupuję w Lidlu Bałkański)
Zalałam masą jajeczną ,posypałam suszonym koperkiem
Piekłam w nagrzanym piekarniku 200stC przez ...dokładnie 44min.
naszykowana do pieczenia
upieczona
a tutaj w wersji sałatkowej
Bardzo pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuńPyszna lista składników! Nic dziwnego, że wyszła z nich taka piękna tarta!
OdpowiedzUsuńUłaaa... Poniosła Cię wyobraźnia widzę;))
OdpowiedzUsuńsmacznie to wygląda
OdpowiedzUsuńWitam wieczorem
Największą sztuką życia jest,
uśmiechać się zawsze i wszędzie.
Nie żałować tego co było,
i nie bać się tego co będzie.
Udanego wieczoru spokojnej nocki
i kolorowych snów życzę...
pozdrawiam...
DOBRANOC
mniam!
OdpowiedzUsuńi jakie ładne zdjęcia!
Fajny pomysł na coś dobrego i macznego :)
OdpowiedzUsuńupss.. smaczego ;-) to chyba z głodu :)
OdpowiedzUsuń