wtorek, 24 stycznia 2012

GNOCCHI ZIEMNIACZANE 2 warianty W SOSIE POMIDOROWYM i W MAŚLE SZAŁWIOWYM

 
Gnocchi (czyt. nioki) takie nasze polskie kopytka które tak właściwie to nie wiem czym się różnią ?Ten przepis jest bez jajka ale mam też z jajkiem i niebawem wypróbuję bo u nas w domu kluchy wiodą prym.
Dodałam również więcej mąki ,być może ziemniaki które użyłam nie były wystarczająco mączaste.Najlepszymi odmianami na kluski,knedle i pure ziemniaczane są odmiany koral,bryza,lena janka,miła Ja oprócz bryzy nie spotkałam pozostałych odmian ,może dlatego iż na rynek nie chodzę bo daleko a w sklepie maja to co mają.
Przepis podam taki jak mam zapisany  w oryginale ale proszę wziąć pod uwagę większą ilość maki.
Gnocchi zrobiłam w dwóch wariantach smakowych .




PRZEPIS:
1kg.ziemniaków
250g.mąki(dałam więcej aż ciasto przestało się lepić)
sól.pieprz
Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości  odcedzamy i od razu obieramy 
przeciskamy przez praskę.Ja ubiłam tłuczkiem do ziemniaków bo praski nie posiadam jeszcze;)
Ziemniaki odstawiamy aby ostygły
Zagniatamy z mąką na gładkie ciasto
Z kawałków rolujemy wałeczki ,kroimy 
Każdą kluskę rozpłaszczamy widelcem maczanym w mące bo troszkę się kleją do widelca
Wrzucamy na wrzątek gotujemy od zawrzenia ody z 5 min.


NA SOS
2puszki pomidorów najlepiej krojonych
1 cebula duża
1 marchew duża
po1/2  łyżeczki  tymianku oregano (można mniej )
czosnek sól,pieprz do smaku
Cebulę zeszklić,dodać tartą marchew smażyć do miękkości marchewki (ja przykrywam pokrywką )
dodać pomidory doprawić do smaku chwilę pogotować .




Z MASŁEM SZAŁWIOWYM :
listki szałwii (z pół pęczka)
ok.100g masła
W garnuszku lub głębszej patelni rozpuścić masło ,dodać szałwię i obsmażyć przez 1 min.
dodać odcedzone gnocchi i dokładnie wymieszać aby się dokładnie oblepiły masełkiem
Ja swoje kluski podsmażyłam na złoty kolor.
Posted by Picasa


Posted by Picasa

9 komentarzy:

  1. Mmmm... Kluchy:) uwielbiam kopytka, a najbardziej to tak tradycyjnie z masłem i bułeczką lub podsmażoną cebulką:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo piękne włoskie grudy.
    Wyjątkowo udany obiad miałaś :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ale bym zjadła!! z wersją pomidorową of kors :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podwóje pyszności...porywam obie poracje, nie będę się ograniczać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak by ich nie zwać, to są zawsze pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wyglądają. Uwielbiam takie kluseczki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Odkąd nauczyłam się robić gnocci, to gości u nas dość często :)
    Podbieram porcję z sosem pomidorowym, szałwia mi nie podchodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja mam przepis wlasnie 1kg ziemniakow 300gram maki....

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...