Wielki Czwartek,Wielki Piątek i pytanie co by tu zjeść? Ja wiem i na pewno powtórzę moją przedwczorajszą kolację na jutrzejszy lub piątkowy obiad .
Bo o ile ja mogę pościć to moje dzieci jednak muszą coś pożywnego zjeść.
Pomysł na to danie podpowiedziała mi Neśka z bloga "Mówią Weki" za który bardzo dziękuję:)
Czasami potrzeba jakiegoś wsparcia nawet przy gotowaniu.:)
na zdjęciu nie widać sosu ale zapewniam ,że jest :)
PRZEPIS
Makron ugotowany al dente
1puszka tuńczyka (miałam w oleju )
1 puszka pomidorów najlepiej krojonych
przecier pomidorowy gęsty (u mnie domowy wyrób)
2 cukinie
1 duża cebula,
czosnek
sól,pieprz,
zioła prowansalskie,tymianek,oregano ,BAZYLIA
ciut vegety
1 łyżka śmietany
ser parmezan
Cebulę skroiłam w kostkę ,lekko posoliłam,podsmażyłam dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę
Dodałam skrojone w paseczki cukinie i smażyłam aż do ich zeszklenia nie za długo żeby nie była za miękka
Dodałam pomidory i przecier : łyżkę śmietany
Wszystko doprawiłam do smaku przyprawami
dodałam tuńczyka ,wszystko dokładnie połączyłam
Połączyłam z makaronem i posypałam parmezanem
ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
O, cieszę się, że smakowało:) Ja lubię jeszcze z puszką pomidorów, ale nawet sam makaron + oliwa + tuńczyk i odrobina twardszego sera, to już pyszny obiadek. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO, są pomidory! Ale ze mnie gapa! :P
UsuńPysznie! Smakowity pomysł na spaghetti! U nas też było makaronowo!
OdpowiedzUsuńoj cos chyba o tym samym myslimy u mnie byla zapiekanka o podobych skladnikach:)
OdpowiedzUsuńTakiego spaghetti jeszcze nie jadłam! muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńz cukinią i tuńczykiem, supeR:)
OdpowiedzUsuńps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:)
Pyszne, ale bez sera!
OdpowiedzUsuń