wtorek, 29 maja 2012

100% ORKISZOWY CHLEB Z MAJERANKIEM I LUBCZYKIEM


Upiekłam ten chleb na potrzeby akcji domowe pieczywo dla alergika i  specjalnie do tego chleba zrobiłam zakwas orkiszowy.Przepis jest prosty i wiecznie przeze mnie wykorzystywany pochodzący z bloga spiżarni  .Tym razem zmieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową i oczywiście wspomniany zakwas jest również orkiszowy zamiast żytni.Dodałam też ziół ,choć jeżeli nie są wskazane dla alergików to można z nich zrezygnować.Zioła nie tyle co zmieniają smak pieczywa ale w tej ilości dają lepszy smak chlebka .Chcę jeszcze dodać ,że wszystkie chleby które piekę sama i czy to są zwykłe jasne czy ciemne z ziarnami zjada je z wielkim apetytem mój 3 letni synek, który generalnie ma długie zęby na jedzenie i chleba ze sklepu nie tknie .Zawsze kiedy prosi o kanapkę to pyta czy to ja  mu upiekłam i wiecie co jest najciekawsze ?  sugestia, że jest specjalnie dla niego ten chlebek upieczony działa:)Są dni kiedy nie mam własnego wypieku i trzeba kupić w pobliskiej piekarni ,robiąc kanapkę Jaśkowi muszę go troszkę oszukać i powiedzieć ,że to ten co ja piekłam bo inaczej nie zje:)Czyż nie jest to piękne? taki mały facet a już potrafi docenić co dla niego robię:)
Chlebek lekko mi opadł ,nie wiem czy zawiniła za długa blaszka ?czy zakwas orkiszowy ma to do siebie?
Mam jeszcze w planach chlebki do tej akcji i mam nadzieję ,że zdążę z wypiekami:)


Zakwas do wykonania o ile mamy zakwas żytni lub pszenny jest bardzo łatwy.Wystarczy pobrać 2 łyżki aktywnego zakwasu i dodać po 50g wody i maki orkiszowej
Na drugi dzień powtórzyć to samo czyli po 12-16godz.
Ja dokarmiałam swój przez 3 dni żeby mieć pewność jego siły
Resztę zakwasu dokarmiłam ,odstawiłam na cały dzień i wstawiłam do lodówki do następnego razu.


PRZEPIS:
500g mąki  orkiszowej
300ml wody
150g zakwasu orkiszowego aktywnego( dokarmionego z wieczora)
1 łyżeczka drożdży suszonych
1łyżeczka soli
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/4 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżeczki susz. majeranku
1/2 łyżeczki susz. lubczyku






Zakwas łączymy z wodą i ziołami
,drożdże łączymy z mąką i mieszamy wszystko razem mikserem ok5min.
Miskę zakrywamy folią lub wstawiamy do dużej reklamówki i wstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce
(po 1 godzinie przemieszamy mikserem i odstawiamy na następna godzinę )
Wyjmujemy z foli sypiemy sól  i mieszamy mikserem aby połączyć wszystko dokładnie
formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy np. mąką,wykładamy ciasto
Górę ciasta wyrównujemy zwilżona łyżką ,smarujemy oliwą i obsypujemy mąką
Wstawiamy formę z ciastem chlebowym do dużej reklamówki tak aby folia nie dotykała góry ciasta i odstawiamy aż ciasto pięknie wyrośnie i wypełni formę po brzegi oczywiście w ciepłe miejsce
forma będzie dobra taka na 1kg wypieku
Wstawiamy do nagrzanego do 210stC i pieczemy 40min.
Chlebek smaczny, bardziej delikatny w smaku niż na zakwasie żytnim .Wilgotność jak dla mnie w sam raz ,miąższ zwarty pyszny zachęcam do pieczenia chlebka w domowych warunkach!
Posted by Picasa

3 komentarze:

  1. Chlebek specjalnie dla nas, Super! Jak tak myślę co mnie odsuwa od pieczenia chleba to chyba stworzenie zakwasu. Czas się z tym zmierzyć i już.
    Czekamy na kolejne pieczywo, a mały Jaś wie co dobre! Na takim domowym chlebie wyrośnie na zdrowego mężczyznę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego musiałam to zobaczyć przed zaśnięciem??? Taka teraz jestem głodna, że chyba zjem komp!;-))

    OdpowiedzUsuń
  3. A Jaś będzie rósł jak na...zakwasie:) po tym chlebku:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...