sobota, 12 maja 2012

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ ZAPIEKANE ... pszenno -orkiszowe

 

Kocham wiosnę za nowalijki:) 
Już nie mogłam się doczekać kiedy na rynku będzie można kupić świeży i młodziutki szpinak .A Wy też lubicie to zielsko ?Pamiętam jak byłam mała i chodziłam do przedszkola i na obiad  był szpinak z jajkiem to chyba jako jedyna zostawiałam talerzyk pusty.Później mi się pozmieniało i długo nie byłam zwolenniczką szpinaku aż nadszedł dzień w którym znowu się w nim zakochałam;)
Szpinak mogę jeść o każdej porze dnia i nocy
Miałam w zamiarze zrobić bułeczki ze szpinakiem ale brakło drożdży i w efekcie wyszły naleśniki
Bułeczki będą w innym terminie:) 
Przepis dodaję do konkursu w wyborze Kulinarnego Bloga Roku 2012 .
Przepis na naleśniki biszkoptowe  zmodyfikowałam na swoje potrzeby:)
Wychodzą pulchne więc, nie przesadzajcie z ilością wylanej masy na patelnię bo wyjdą za grube  
Smażyłam na małej patelni 20cm


PRZEPIS NA NALEŚNIKI:
na ok. 18naleśników
ok.1,5,szkl.mąki pszennej(użyłam T.650)
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1szkl. mleka
1szkl. wody gazowanej
1łyżka roztopionego masła (Lurpak solone)
ok. 1/2 łyżeczki soli
4żółtka
4białka

Wszystkie składniki wyrabiamy dokładnie aby nie było grudek
Ubijamy pianę z białek i łączymy delikatnie z ciastem
Smażymy na suchej lub lekko natłuszczonej patelni,ja wybrałam opcję drugą bo nie lubię suchych naleśników.


PRZEPIS NA  NADZIENIE SZPINAKOWE:
 1 kg. świeżego szpinaku
łyżka masła

Szpinak dokładnie myjemy i płuczemy pod bieżącą wodą
Obcinamy liście ,wrzucamy na sito aby ociekły z wody
Na dużej patelni lub szerokim dużym garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy liście szpinaku
trwa to nie dłużej niż ok 4-5min.
Listki bardzo szybko tracą jędrność,mieszamy lekko solimy i przekładamy z powrotem na sito aby odsączyć z nadmiaru wody
''''''''''
szpinak odsączony (może być letni)
1op.(200) sera feta
100g sera żółtego
1 łycha śmietany 18%
masło do formy i do posmarowania naleśników
sól,pieprz,czosnek,gałka muszkatołowa


Fetę rozkruszamy,ser żółty trzemy na tartce o grubych okach i łączymy ze szpinakiem
Dodajemy śmietanę i przyprawiamy do smaku
Rozkładamy nadzienie na naleśniku i zwijamy w rulon
Układałam naleśniki w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem
Naleśniki obłożyłam wiórkami masła ,można również masło rozpuścić i posmarować naleśniki.
Obsypałam naleśniki tartym serem i do piekarnika na 200st aż ser się rozpuści.






 
Posted by Picasa

8 komentarzy:

  1. No to ja poproszę takiego naleśnika,bo uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaproszę następnym razem ,bo już niestety brak:)

      Usuń
  2. Właśnie mam w domu torbę świeżego szpinaku i plany na bardzo podobne naleśniki, tylko z niebieskim serem zamiast fety :) Przepadam za takim jedzeniem, a szpinak też bardzo lubię- ale w przeciwieństwie do Ciebie, wcale nie "od dziecka" :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z serem pleśniowy blue będą pyszne,jadłam ,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne. Ja też uwielbiam szpinak i chętnie zgapię od Ciebie ten przepis, choć jak znam życie coś od siebie dorzucę;-)Już tak mam;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, lubię naleśniki.
    i te bym z chęcią zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawitał piękny dzionek na niebie.
    Ach! Jakże ja lubię Ciebie!
    Niosę z mej duszy życzliwej,
    wianek życzeń dla Ciebie!
    Niech Ci jasne słońce świeci.
    Żyj szczęśliwie wśród radości.
    Niech Ci czas, jak strzała leci,
    pełen uciechy i pomyślności…
    Słonecznie i srebrzyście ,pozdrawiam i życzę,
    cudownej niedzieli…

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też uwielbiam szpinak, farsz ze swieżym szpinakiem jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...