poniedziałek, 14 maja 2012

ORKISZOWO-MAŚLANKOWE CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

 
Lubicie rabarbar? wiem że nie wszyscy przepadają dlatego pytam.
Mój mąż co roku jak tylko zaczyna się sezon mówi że on nie będzie jadł ale kiedy podstawiam talerzyk z ciastem nie odmawia .
Przecież nie lubisz rabarbaru  ,stwierdzam .No tak ale tym razem dobrze doprawiłaś:)
Zawsze doprawiam rabarbar bo wiem że inaczej nie zje z apetytem i zawsze doprawiam w tych samych proporcjach i co roku słyszę ,że tym razem dobrze doprawiłam:)
Ostatnio lekko sfiksowałam ,bo wszystkie moje wypieki przerabiam z mąką orkiszową.Niestety latka lecą a wredny cholesterol nic nie zwalnia kroku tylko jeszcze nas wyprzedza.Mąka orkiszowa wg. dietetyków najlepsza i powiem szczerze że i wg mnie również .Piekę chleby,ciasta,robię pierogi i smażę naleśniki z dodatkiem orkiszowej i jak ktoś myśli ,że z tej mąki nic prócz chleba na zakwasie to się myli .
Ciasto lekkie delikatne ,kto nie lubi pełnoziarnistej to ma do wyboru biała orkiszową.
Przepisy na maślankowe jak i ciasta orkiszowe znajdzie  na moim blogu. Można z niego również robić muffinki .Mąkę również można wybrać inną,niemniej zachęcam do orkiszowej:)



PRZEPIS:

2i 3/4szkl mąki 
1 budyń czekoladowy
1cukier waniliowy
1szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki 
1szkl.maślanki
3 jajka
100g rozpuszczonego masła lub oleju(dałam olej) 
szczypta soli

1kg. rabarbaru
2 łyżki cukru
2 łyżeczki bułki tartej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru (w proszku)
pieprz biały na czubek łyżeczki




Najpierw odcinamy końcówki ,myjemy i kroimy rabarbar w 1cm kawałki jak będą większe też nie przeszkadza nie musicie używać cm :)Oczywiście  nie obieramy rabarbaru ,piszę bo ja kiedyś też nie wiedziałam czy mam obierać 
Zasypujemy cukrem ,bułką i przyprawami ,mieszamy i zostawiamy na czas zrobienia ciasta

Jajka ubijam na puch aż do białości z cukrem i cukrem waniliowym i szczyptą soli
Wlewam masło lub olej i maślankę ,miksuję
Dosypuję mąkę wymieszaną z  budyniem ,proszkiem i sodką 
Mieszam do połączenia się składników,krótko jak w wersji dla muffinków
Masę przelewamy do dużej formy 
piekłam w szklanej wysmarowanej masłem formie 28/20cm (mierząc dno formy)
Na wierzch wykładamy rabarbar i obsypuję kruszonką

KRUSZONKA:
100-120g mąki
100g cukru
100g masła
1 cukier waniliowy
Kruszonkę zagniotłam mikserem z hakami aż do połączenia się składników(masło dodajemy pokrojone w kawałki )
Potem przełożyłam do dużej miski i rozcierałam między palcami ,jeżeli się klei to podsypać mąki 
Dlatego podaję 100-120g mąki ale w pierwszej fazie używam 100g. a potem na koniec te 20g dosypuję podczas rozcierania.Piekło się  długo bo ponad godzinę w 180stC
Najlepiej sprawdzić patyczkiem .
 
Posted by Picasa
Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

6 komentarzy:

  1. Ale piękne i pyszne! I jakie wysokie, sądząc po twoim mężu, który niby nie lubi, musiało byc wspaniałe!

    Ja też uwielbiam orkiszową mąkę, a rabarbar zawsze obieram... nie wiem dlaczego... hmm... następnym razem nie obiorę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne Ci ciacho wyszło:) takie duuuże :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach ten rabarbar....duzo go teraz a u mnie jeszcze nic z niego nie bylo:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię rabarbar, ale mąka orkiszowa jeszcze mnie do siebie całkiem nie przekonała. Może w takim połączeniu będzie przekonująca????

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląd pieknie, ale chyba go nie przygotuję,bo chyba zapomniałaś w przepisie o ilosci maślanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups..:)przepraszam już naprawiłam błąd,teraz możesz już upiec:)

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...