piątek, 1 czerwca 2012

chleb orkiszowo,pszenno,zytni na zakwasie

 
Uwielbiam mieszać ,kombinować co rusz to nowe chlebki i to praktycznie z jednego bazowego przepisu którego się trzymam ale o tym już pisałam:)Mieszam nie tylko mąki ale zmieniam też płyny. A to piwo a to woda gazowana piekłam też z dodatkiem żurku i na prawdę wszystkie wychodzą ,rosną i smakują pysznie.Raz są wyższe raz niższe ale nie ma to żadnego znaczenia bo chleby które upiecze się w domu nie mają sobie równych.A czas kiedy rosną jest niesamowity.
Chodzę przy nim ja przy niemowlaku .Uważam żeby nie było przeciągu a tam gdzie wyrasta musi być cisza i ciepełko ,bo chlebki nie lubią ani zimna ani hałasu.Zresztą przy tworzeniu chleba najlepiej jest być wyciszonym dokładnie jak przy maluchu bo emocje nasze są wgniatane w chleb jak nic. Przekonałam się ju kilka razy kiedy to w pospiechu chciałam piec.Chleby nie wyrastały tak jak zwykle a często podczas pieczenia jakby się kurczyły.Były jadalne ale nie takie jak zawsze.
Tak ,że polecam pieczenie w domu nie ma  się co bać ,jest tyle sprawdzonych przepisów na blogach że z pewnością każdy coś dla siebie znajdzie.
Domowy wypiek pieczywa =ogromna satysfakcja 
I następny chlebek w którym można dowolnie mieszać mąki. Ważne żeby ilość całkowita się zgadzała.
Czasami trzeba też użyć kapkę więcej wody bo ciasto nie może być za suche  ale zazwyczaj wystarcza te 300ml .
PRZEPIS:
300g.orkiszowej pełnoziarnistej
100gmąki pszennej(T.650)
100g mąki żytniej(T.720)
150g zakwasu aktywnego
300ml.wody gazowanej
1 łyżeczka drożdży instant
1,5łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kminku mielonego(opcjonalnie ale zalecam )
2garście słonecznika


Maki mieszamy ze sobą i drożdżami
Zakwas mieszamy z wodą i dosypujemy maki
Mikserem z hakami łączymy ciasto i mieszamy ok 5min.
Miskę szczelnie owijamy folią ,ja wkładam do dużej reklamówki i odstawiamy na 1 godzinę
Po godzinie dodałam soli,kminku , ziaren słonecznika i miksowałam mikserem aż do połączenia soli i ziaren z ciastem chlebowym
Odstawiamy ciasto na następną godzinę ,powinno podrosnąć w tym czasie 
Po godzinie przekładamy ciasto do blaszki natłuszczonej i obsypanej np.mąką orkiszową
Wyrównujemy  wierzch mokrą łyżką smarujemy olejem (używam rzepakowego lub ryżowego)
Wstawiamy formę do dużej reklamówki tak żeby nie dotykała wierzchu chleba i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 2-3 godz.
Wstawiamy do nagrzanego do 210stC piekarnika i pieczemy 40 min.
Wyciągamy z formy i studzimy na kratce
Czasami chleb po wyjęciu wstawiam jeszcze na jakieś 5 min do piekarnika aby skórka na około chlebka była chrupiąca .Przykrywam wtedy tylko wierzch chlebka folią aluminiową żeby już się nie dopiekał.
Forma nie większa niż na 1kg ciasta
Ja piekę ten chleb w kamiennej żaroodpornej formie 21cm dł/16cm szer./8.5cm wys.

Posted by Picasa

11 komentarzy:

  1. Kasiu, piękny ten chleb, ja też ostatnio wróciłam do pieczenia chleba i upodobałam sobie właśnie taki mieszany jak ten:) I mamy coś wspólnego ze sobą, bo też chodzę koło niego jak koło dziecka, zaglądam, jak mu jest, czy rośnie itp, a potem cieszę się nim jak małe dziecko:)
    Pozdrawiam Cię cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miłe to jest i daje satysfakcję ,prawda?ale trzeba zacząć piec chleby żeby tego doświadczyć:)

      Usuń
  2. Śliczny chlebek, strasznie apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro chodzisz przy nim jak przy niemo walku, to składam mu życzenia z okazji Dnia dziecka;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny wspaniały chlebek! Pysznie wygląda, piękny, taki dostojny!!! A uczucia i emocje przy wypieku chleba... bezcenne, wyjątkowe, magiczne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu, a tego chlebka nie chcesz dorzucić do akcji? Im więcej przepisów tym lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli uważasz ,że się nadaje to już wstawiam:)

      Usuń
    2. Kasiu, do tej akcji pasuje. Jest wielu Alergików bezglutenowych więc wtedy nie byłoby ok z uwagi na mąki. Przepis nie zawiera jaj, mleka krowiego, miodu ani orzechów, nadaje się jak najbardziej. Wstaw tylko jeszcze link z nazwą akcji.

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...