niedziela, 10 czerwca 2012

MŁODA KAPUSTA Z CUKINIĄ I MARCHEWKĄ

Wolnego tyle to sobie trochę mogłam po innych stronach ciekawych pobuszować które nie karmią ,ale oczka i duszę cieszą.Efekt taki z tego ,że zostałam zaproszona  do pachnącej wymianki różanej,a myślałam ,że raczej się nie uda bo przecież ja blogierka kulinarna jestem :)Niemniej Luna właścicielka owego bloga gdzie jest ta wymianka, prześwietliła troszkę mój blog i to co znalazła w moim hand made zakwalifikowało mnie do wzięcia udziału.Czyż to nie piękne być docenianym przez osoby ,które tworzą piękne rzeczy ,a ja myślałam ,że to co sobie w wolnym czasie tworzę to takie pierdoły  :)   .W każdym razie czekam na wiadomość z kim będę tworzyła parę wymiankową i powiem wam,, że trochę mam pietra bo trafić w gust kogoś kogo nie znamy to nie takie łatwe.Nie mniej bardzo przyjemne wiedzieć ,że idzie do nas paczuszka z czymś co ktoś dla nas specjalnie zrobił:)
A ja zrobiłam dla moich domowników kapustę młodą ,czysto warzywną  i powiem szczerze ,że smakowała mi chyba lepiej niż ta  okraszana skwareczkami ze słoninki i mięska.
Przepis łatwy szybki i pyszny.Rewolucji na talerzu nie zrobiłam choć nie wiadomo ,bo ostatnio spotkałam się z kapustką z dodatkiem marchewki a wcześniej nigdy nie dodawałam do młodej kapustki .I tak się zainspirowałam że poszłam po całości i dodałam nawet cukinię, którą uwielbiam i jadam nawet na surowo jak marchewkę Tutaj się zainspirowałam marchewką hihi.Całe życie się człowiek uczy i to nawet takich prostych smaków:)


 PRZEPIS:
1 duża główka kapusty
1 duża cukinia
2 duże marchewki
1 pęczek cebulki ze szczypiorkiem
1 cebula
1peczek  duży koperku (koperek w kapuście to podstawa)
ok 1,5 szkl wody lub rosołu 
sól,pieprz,cukier do smaku
jeżeli nie dodajecie rosołu to trochę vegety do smaku
olej do zasmażki i podsmażenia cebuli użyłam jakieś 100ml.
2-3 łyżki octu (jednak najlepiej smakuje zakwaszona octem
2 łyżeczki octu jabłkowego
2-3 łyżki maki
potrzebny będzie garnek do którego zmieści się skrojona kapusta Mój tata np. solił kapustę i czekał aż trochę zmięknie a mama zalewała wrzątkiem.A moja siostra wsadza do piekarnika w dużej misce bo nie ma tak dużego garnka i odkąd ma kuchnię indukcyjną ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej gara .A trza było nie iść za modą kuchenną i mieć zwykłą ceramiczną lub gazową:))


Kapustę szatkujemy nie za cienko,zalewamy gorącą wodą lub rosołem ,przykrywamy garnek i na średnim ogniu dusimy aż kapusta zmniejszy swoją objętość praktycznie do połowy garnka 
Odlewamy nadmiar wody 
Dodajemy przyprawy 
startą marchew
skrojoną cebulkę ze szczypiorkiem
koperku 1/2 drugą połowę na sam koniec
skrojoną   w kostkę lub  w paseczki cukinię
Mieszamy chwilę to wszystko się gotuje a my podsmażamy na złoto cebulkę
Wrzucamy ją do garnka a na reszcie oleju robimy zasmażkę z 2-3 łyżek mąki
Kapustę doprawiamy cukrem i dodajemy ocet  i resztę koperku
Na koniec dodajemy zasmażkę

Garnka z kapustą podczas gotowania nie zamykałam pokrywką tylko tyle co była duszona ale to trwało nie dłużej niż 10 min., etapami wrzucałam wszystkie składniki i mieszałam od czasu do czasu.Taka kapusta nie jest rozgotowana





Młoda kapusta

3 komentarze:

  1. my od zawsze robimy z marchewką:) wygląda super:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja cukinię nawet wolę na surowo niż gotowaną;p takie mam dziwne coś w sobie, że uwielbiam surowe warzywa. Kapustę pokrojoną też jadam na surowo:) a Twoja na ciepło też całkiem przyjemna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetycznie wygląda..z cukinią jeszcze nie robiłam..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...