piątek, 8 czerwca 2012

ZIMNA,GĘSTA,PYSZNA... KAWA MROŻONA ZMIKSOWANA:)

Ten kolaż powstał dzięki mojemu Jaśkowi:)Bardzo chciałam zrobić zdjęcie w ogródkowej scenerii ,ale jak to z Jaśkiem bywa był wszędzie najczęściej paluszkiem w kawie.Tak go zaintrygowała ta pianka:)
Uwielbiam kawę na zimno i uwielbiam właśnie tę  za jej gęstą piankę.Czasami dodaję lodów waniliowych ale i bez nich jest pyszna i trochę chudsza:)Kawa mrożona to jedyna kawa którą jestem przełknąć z dodatkiem cukru ,żadna inna jest dla mnie z dodatkiem cukru nie do przełknięcia.A pomyśleć że jak zaczynałam przygodę z kawą to słodziłam aż 3 łyżeczki !Nie wiem jak mogłam pić taką słodycz?Wszyscy  wkoło znowu słodzą i dziwią się jak ja mogę pić bez cukru.
Dla alergików czy dla wege proponuję na mleku roślinnym 
Potrzebny jest jeszcze blender z funkcją kruszenia lodu,czyli najlepszy jest ze szklanym dzbankiem ale kiedyś robiłam w plastikowym i też przeżył.

PRZEPIS na 3-4szkl.w zależności od wielkości.
2 szkl.zimnego mleka lub mleka roślinnego
3 łyżeczki czubate kawy rozpuszczalnej
50g wrzątku 
2 łyżeczki czubate cukru muscovado (można pominąć)
cukier tyle ile lubimy do smaku ja dodałam 2 łyżeczki
całe opakowanie kostek lodu( plastikowe takie co jest na wyposażeniu  każdej lodówki  )

Kawę zalewamy wrzątkiem tylko tyle aby się rozpuściła ok.50g wody wystarczy i studzimy ,wystarczy że będzie letnia .Można nasypać bez rozpuszczania ale wrzątek wydobywa jednak walory smakowe .
Lód umieszczamy w blenderze wlewamy mleko,kawę i wsypujemy cukier
Miksujemy na wysokich obrotach ok1,5minuty
Przelewamy do wysokich szklanek
Kawa jest gęsta a pianka sami widzicie na załączonym obrazku:)
Kawę oczywiście można dosmaczyć wg. własnych upodobań np. likierem amaretto czy nawet miętowym fantazji nikomu nie brakuje a I pogoda sama nas zachęca aby napić się kawy mrożonej.
SMACZNEGO:)




4 komentarze:

  1. Oj kusisz, kusisz, strasznie lubię taka kawę!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha kawa:) nawet z paluszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie napoje na lato, szczególnie jak mają delikatny smak. Świetnie napisany wpis, może się też przydać inny na to przepis jaki sama od czasu do czasu stosuję http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-mrozona-kawe/.Tylko raczej nie wolno pić jej za często bo serce mocno może przyspieszyć bicie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zapraszam Cię ponownie:)
Będzie mi ogromnie miło jeśli zostawisz swój komentarz,a może kiedyś ktoś z twoich bliskich na niego wpadnie i będzie mu również miło że Cię tu spotkał:)
NA ANONIMY NIE ODPOWIADAM .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...