Ten chlebek upiekłam według przepisu Pascala a przepis powiem Wam ,że jak znalazł na letnie party.Wspaniale pasuje jako ciepła przekąska choć ja potraktowałam to jako mój obiad.Nie użyłam składników takie jak były użyte w przepisie bo nie bardzo mi odpowiadały ale jak twierdzi Pascal do tego ciasta można napchać co się lubi i co się ma a ja potwierdzam ten fakt i planuję upiec już z innymi dodatkami.Przepis jest bardzo łatwy także z pewnością poradzą sobie nawet ci którzy nie przepadają z wypiekami drożdżowymi
Nie wiem jak smakuje na zimno bo tego momentu u mnie nie było:)
PRZEPIS:
100g maki razowej (użyłam orkiszowej)
100g mąki pszennej(użyłam 650)
3 jajka rozbełtane
1 łyżka drożdży
100ml.oleju
150ml mleka letniego
pieprz,sól ,czosnek wszystko do smaku
2 cebule
boczek wędzony 100-150g
z 10 oliwek
1 pomidor duży
szczypior wg uznania
FARSZ:
Cebule solimy lekko i podsmażamy razem z boczkiem ,odstawiamy aby trochę przestygło
Oliwki kroimy w talarki
Pomidora kroimy na 8 i wykrawamy miąższ po czym kroimy w kostkę
Szczypior siekamy i wszystkie składniki dodajemy do ciasta
CIASTO:
Obie maki mieszamy razem z drożdżami
Dodajemy mleko ,olej i jajka
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z warzywami
Doprawiamy do smaku Soli użyłam 1 łyżeczkę +1/2 łyżeczki aby posolić cebulę aby się nie przypalała podczas smażenia
Możecie użyć różnych dodatków i również doprawić wg własnego gustu
Dokładnie wymieszaną całośc przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok.45min
Góra ciasta musi się ładnie przyrumienić
Nie wiem jak smakuje na zimno bo tego momentu u mnie nie było:)
PRZEPIS:
100g maki razowej (użyłam orkiszowej)
100g mąki pszennej(użyłam 650)
3 jajka rozbełtane
1 łyżka drożdży
100ml.oleju
150ml mleka letniego
pieprz,sól ,czosnek wszystko do smaku
2 cebule
boczek wędzony 100-150g
z 10 oliwek
1 pomidor duży
szczypior wg uznania
FARSZ:
Cebule solimy lekko i podsmażamy razem z boczkiem ,odstawiamy aby trochę przestygło
Oliwki kroimy w talarki
Pomidora kroimy na 8 i wykrawamy miąższ po czym kroimy w kostkę
Szczypior siekamy i wszystkie składniki dodajemy do ciasta
CIASTO:
Obie maki mieszamy razem z drożdżami
Dodajemy mleko ,olej i jajka
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z warzywami
Doprawiamy do smaku Soli użyłam 1 łyżeczkę +1/2 łyżeczki aby posolić cebulę aby się nie przypalała podczas smażenia
Możecie użyć różnych dodatków i również doprawić wg własnego gustu
Dokładnie wymieszaną całośc przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok.45min
Góra ciasta musi się ładnie przyrumienić
to musiał być bardzo pyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńTak ,nawet mnie zaskoczył bo nie byłam pewna do końca jego jakości:)
UsuńCo za wspaniały chleb! Częstuję się i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę:)
UsuńWoW! Zapowiada sie wspaniale, sądząc po "napakowniu", faktycznie najlepszyna ciepło! Pyszny!
OdpowiedzUsuńRaj dla podniebienia! :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite! Prosty i szybki, nic, tylko robić!
OdpowiedzUsuńJuż drukuję;-))) Jutro chyba upichcę bo tak ładnie wygląda;-)))
OdpowiedzUsuńoJ... Uwielbiam boczuś :)) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Chlebek wygląda baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpiekłam kiedyś taki chleb, ale bez boczku. myśle, że na gorąco smakuje najlepiej. :)
OdpowiedzUsuńPyszny :-) nie sądziłam że z tak prostych składników można wyczarować takie cudo :-) dla mnie bomba...
OdpowiedzUsuńMartyna
Jakich drożdży świeżych, czy suszonych? przepis bardzo interesujący
OdpowiedzUsuńDrożdże suszone.
UsuńDrożdże suszone.
Usuń