piątek, 3 sierpnia 2012

Chlebek z boczkiem,oliwkami i pomidorami

Ten chlebek  upiekłam według  przepisu Pascala a przepis powiem Wam ,że jak znalazł na letnie party.Wspaniale pasuje jako ciepła przekąska choć ja potraktowałam to jako mój obiad.Nie użyłam składników takie jak były użyte w przepisie bo nie bardzo mi odpowiadały  ale jak twierdzi Pascal do tego ciasta można napchać co się lubi i co się ma a ja potwierdzam ten fakt i planuję upiec już z innymi dodatkami.Przepis jest bardzo łatwy także z pewnością poradzą sobie nawet ci którzy nie przepadają z wypiekami drożdżowymi
Nie wiem jak smakuje na zimno bo tego momentu u mnie nie było:) 

PRZEPIS:
100g maki razowej (użyłam orkiszowej)
100g mąki pszennej(użyłam 650)
3 jajka rozbełtane
1 łyżka drożdży
100ml.oleju
150ml mleka letniego
pieprz,sól ,czosnek wszystko do smaku 

2 cebule
boczek wędzony 100-150g
z 10 oliwek 
1 pomidor duży
szczypior wg uznania
 FARSZ:
Cebule  solimy lekko i podsmażamy razem z boczkiem ,odstawiamy aby trochę przestygło
Oliwki kroimy w talarki
Pomidora kroimy na 8 i wykrawamy miąższ po czym kroimy w kostkę
Szczypior siekamy   i wszystkie składniki dodajemy do ciasta
CIASTO:
 Obie maki mieszamy razem z drożdżami
Dodajemy mleko ,olej i jajka 
Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i łączymy z warzywami
Doprawiamy do smaku Soli użyłam 1 łyżeczkę +1/2 łyżeczki aby posolić cebulę aby się nie przypalała podczas smażenia
Możecie użyć różnych dodatków i również doprawić wg własnego gustu
Dokładnie wymieszaną całośc przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok.45min
Góra ciasta musi się ładnie przyrumienić

14 komentarzy:

  1. to musiał być bardzo pyszny chlebek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ,nawet mnie zaskoczył bo nie byłam pewna do końca jego jakości:)

      Usuń
  2. Co za wspaniały chleb! Częstuję się i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. WoW! Zapowiada sie wspaniale, sądząc po "napakowniu", faktycznie najlepszyna ciepło! Pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite! Prosty i szybki, nic, tylko robić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Już drukuję;-))) Jutro chyba upichcę bo tak ładnie wygląda;-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. oJ... Uwielbiam boczuś :)) Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Chlebek wygląda baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. piekłam kiedyś taki chleb, ale bez boczku. myśle, że na gorąco smakuje najlepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny :-) nie sądziłam że z tak prostych składników można wyczarować takie cudo :-) dla mnie bomba...
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakich drożdży świeżych, czy suszonych? przepis bardzo interesujący

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...