Skończyło się dobre,jutro szkoła i przedszkole oczywiście dzieci bardzo" uradowane" hi.Mój Jaś idzie do przedszkola i nie wiem co to będzie? Coś czuję przez skórę, że to będą ciężkie dni dla nas...
A w kuchni sernik czeka pyszny ,wilgotny taki jak powinien być.Pierwszy raz robiłam z pianą z białek po latach, że tak napiszę .Nie przemawiały do mnie bo zawsze opadały i jakieś takie słodkie były i w sumie przez lata twierdziłam ,że serniki nie są moim ulubionym ciastem do momentu, aż zaczęłam piec takie kremowe jak pieką angielki czy amerykanki.Te serniki nie opadają przynajmniej mnie nie:)Ten jednak jest trochę tradycyjny bo jest masło ucierane z cukrem i piana i o dziwo nie opadł jedynie co to lekko popękał wierzch .Ale ponoć jak wierzch pęka to znak ,ze sernik się udał ,tak mawiałam moja babcia:)
Ser na sernik kupiłam w lidlu wiaderkowy oczywiście nie reklamuję tego sklepu ani produktu choć ci z lidla powinni się cieszyć bo maja reklamę u mnie za darmo ale jakby ktoś chciał kupić a bałby się to śmiało bo serniki z tego sera smakują podobnie jak u mamy albo babci:)
PRZEPIS:
1kg sera na serniki
3 całe jajka
3 żółtka+ 3 białka
1 budyń waniliowy
100g masła miękkiego
ok.szklanki cukru(może być cukier puder)
1 op. cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z cytryny
i jak kto lubi to esencji cytrynowej(ja uwielbiam)
SPÓD:
200g herbatników
ok 1/2 paczki masła
garść wiórków kokosowych
Masło rozpuścić,herbatniki pokruszyć(ja miksuje) Połaczyc masło z ciastkami i wiórkami
Wyłożyć dno tortownicy(25cm),wstawić do lodówki na czas przyrządzania masy serowej
Masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym całym jajku nie przerywając miksowania
Dodajemy budyń,cukier waniliowy skórkę ,miksujemy dalej
Teraz ser ,najlepiej dodawać na 2-3 razy żeby dobrze się wymieszał
Dodajemy 3 żółtka , sok z cytryny i ewent.esencję cytrynową kilka kropel
Wszystko dokładnie mieszamy na wolnych obrotach
Pianę z białek ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru aby piana była bardzo sztywna,
2-3 łyżki dodajemy do masy serowej aby ja lekko rozluźnić ,mieszamy jeszcze mikserem
Teraz dodajemy resztę piany i lekko łyżką musimy ją wmieszać
Na spód piekarnika wstawiłam miskę z wodą(żaroodporną)
Piekarnik nagrzałam do 170stC i wstawiamy sernik
Piekłam do momentu aż się lekko boki ozłociły trwało to ok.1 godz
Zostawiłam go tez przy otwartych drzwiach na jakieś 10 min
Po wyjęciu okroiłam boki od tortownicy
Ale jak nie opadnie przez te 10 min to już nie powinien.
Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki ,najlepszy smak ma na drugi dzień,zaraz po upieczeniu jest delikatny ja wolę takie cięższe i wilgotne a taki efekt będzie po leżakowaniu w lodówce .Wiem ,ze boli ale jak nie wytrzymacie to skubnijcie kawałek a resztę do lodówki wtedy poczujecie różnicę i będzięcie wiedzieli o czym piszę :)
Życzę smacznego i spokojnego tygodnia w nowym roku szkolnym:)
Tu widać jak lekko popękał
A tu ...mniam
Sernik dodaję jako pyszny deser na konkurs organizowany na Durszlaku
A w kuchni sernik czeka pyszny ,wilgotny taki jak powinien być.Pierwszy raz robiłam z pianą z białek po latach, że tak napiszę .Nie przemawiały do mnie bo zawsze opadały i jakieś takie słodkie były i w sumie przez lata twierdziłam ,że serniki nie są moim ulubionym ciastem do momentu, aż zaczęłam piec takie kremowe jak pieką angielki czy amerykanki.Te serniki nie opadają przynajmniej mnie nie:)Ten jednak jest trochę tradycyjny bo jest masło ucierane z cukrem i piana i o dziwo nie opadł jedynie co to lekko popękał wierzch .Ale ponoć jak wierzch pęka to znak ,ze sernik się udał ,tak mawiałam moja babcia:)
Ser na sernik kupiłam w lidlu wiaderkowy oczywiście nie reklamuję tego sklepu ani produktu choć ci z lidla powinni się cieszyć bo maja reklamę u mnie za darmo ale jakby ktoś chciał kupić a bałby się to śmiało bo serniki z tego sera smakują podobnie jak u mamy albo babci:)
PRZEPIS:
1kg sera na serniki
3 całe jajka
3 żółtka
1 budyń waniliowy
100g masła miękkiego
ok.szklanki cukru(może być cukier puder)
1 op. cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z cytryny
i jak kto lubi to esencji cytrynowej(ja uwielbiam)
SPÓD:
200g herbatników
ok 1/2 paczki masła
garść wiórków kokosowych
Masło rozpuścić,herbatniki pokruszyć(ja miksuje) Połaczyc masło z ciastkami i wiórkami
Wyłożyć dno tortownicy(25cm),wstawić do lodówki na czas przyrządzania masy serowej
Masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym całym jajku nie przerywając miksowania
Dodajemy budyń,cukier waniliowy skórkę ,miksujemy dalej
Teraz ser ,najlepiej dodawać na 2-3 razy żeby dobrze się wymieszał
Dodajemy 3 żółtka , sok z cytryny i ewent.esencję cytrynową kilka kropel
Wszystko dokładnie mieszamy na wolnych obrotach
Pianę z białek ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru aby piana była bardzo sztywna,
2-3 łyżki dodajemy do masy serowej aby ja lekko rozluźnić ,mieszamy jeszcze mikserem
Teraz dodajemy resztę piany i lekko łyżką musimy ją wmieszać
Na spód piekarnika wstawiłam miskę z wodą(żaroodporną)
Piekarnik nagrzałam do 170stC i wstawiamy sernik
Piekłam do momentu aż się lekko boki ozłociły trwało to ok.1 godz
Zostawiłam go tez przy otwartych drzwiach na jakieś 10 min
Po wyjęciu okroiłam boki od tortownicy
Ale jak nie opadnie przez te 10 min to już nie powinien.
Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki ,najlepszy smak ma na drugi dzień,zaraz po upieczeniu jest delikatny ja wolę takie cięższe i wilgotne a taki efekt będzie po leżakowaniu w lodówce .Wiem ,ze boli ale jak nie wytrzymacie to skubnijcie kawałek a resztę do lodówki wtedy poczujecie różnicę i będzięcie wiedzieli o czym piszę :)
Życzę smacznego i spokojnego tygodnia w nowym roku szkolnym:)
Tu widać jak lekko popękał
A tu ...mniam
Sernik dodaję jako pyszny deser na konkurs organizowany na Durszlaku
Wygląda cudnie!. Chcę kawałek;)
OdpowiedzUsuńŻeby to było możliwe to bym podała przez szybkę monitora:)
UsuńPyszny sernik :)
OdpowiedzUsuńAle czepię się wpisu - WIÓRKÓW nie wiórek.
Jeden wiórek to rodzaj męski- dlatego WIÓRKÓW w liczbie mnogiej
Pozdr. Marianna
Pychotka
OdpowiedzUsuńI dobrze ,że się czepiasz:) już poprawiam:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście jak u mamy :)) Z nutką cytrynową jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj dodać naprawdę dobrze smakuje o ile oczywiście lubisz smak cytryn w potrawach na słodko:0
UsuńMm, to musi być pyszny sernik, zwłaszcza, jeśli jak u mamy :D Uwielbiam aromat cytryny w wypiekach.
OdpowiedzUsuńOj pyszny taki prawdziwy sernik bez żadnych zbędnych dodatków dokładnie tak jak się kiedyś piekło,no może nie tak słodki i ciężki :)
Usuńwygląda wspaniale, chyba muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNamawiam:)
UsuńWygląda znakomicie, pysznie i mięciutko, musi smakować bosko ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak smakuje:)
Usuńdoskonale puchaty :)
OdpowiedzUsuńO tak ładnie to ujęłaś:)
UsuńJak smakowicie wyglada Twoj sernik!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMieszkamy w USA i ja przez wiele lat omijalam z daleka amerykanskie serniki. Jakies takie dziwne mi sie wydawaly:) Nie umialam piec sernikow i probowalam wielu przepisow ale nie wychodzily takie dobre. Az na ktores swieta wyprobowalam sernik z serkiem Philadelphia. I WYSZEDL:):) I smakowal wszystkim a moim corkom w szczegolnosci.
Ja swój pierwszy tzw amerykański sernik piekłam właśnie na Philadelphia i też wyszedł pyszny i taki bardzo kremowy inny zupełnie niż nasze polskie ,ja zresztą uwielbiam ten serek i wszystkie podobne do niego.
UsuńOh smakowitości, ty to specjalnie prawda?? Wiesz, że ja na diecie buuu!! Ale upiekę za tydzień dla moich, moze raz w życiu mi nie opadnie sernik!!!!
OdpowiedzUsuńjak u mamy? biorę!:))
OdpowiedzUsuńno no,pyszniutki i taki lekki z sera wiaderkowego z lidla też mi taki wychodzi:)
OdpowiedzUsuńZa taki sernik to ja mogę zabić! Pychota! ja chce go teraz, buuuu
OdpowiedzUsuńwspaniały serniczek! Uwielbiam wypeiki z nutą cytrynową. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo puszyście. Lubię takie lekkie, świeże serniki.
OdpowiedzUsuńWielki, tzn wysoki. Wygląda rewelacja! Już dawno nie robiłam serników (z wiadomych przyczyn). Ale wprosić na kawałek bym się dała:)
OdpowiedzUsuńKasiu z przyjemnością :)
UsuńPoproszę o choć malutki kawałek , bo sama dawno nie piekłam sernika i narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie ,czy to może byc ser z "wiaderka " , czy koniecznie ser twarogowy, zmielony własnoręcznie ?
Oczywiście ,że może ja ten robiłam na wiaderkowym :)
UsuńSernik jest nie tyle dobry, co bosko dobry.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z herbatnikowym spodem.
Mój wkład własny w przepis był taki, że zamiast wiórek kokosowych dałam posiekane migdałki, a wierzch ciepłego sernika posmarowałam karmelem z puszki.
Chwila delektowania się sernikiem - bezcenna :-)
Pozdrawiam serdecznie :-)
O!z tym wierzchem to mnie zachęciłaś:)
Usuńjaki wymiar blaszki ma byc ?
OdpowiedzUsuń25-26cm
UsuńNa spód piekarnika wstawiłaś miskę z wodą (żaroodporną). Czy ma tam być przez cały czas pieczenia? Ile tej wody musi być?
OdpowiedzUsuńmozesz wlac wode do miski metalowej albo formy do pieczenia jak nie masz naczynia żaroodpornego .Miska jest caly czas a wody to ze 3 szklanki
UsuńPieczesz na funkcji termobieg czy góra dół?
OdpowiedzUsuńPiekę serniki zawsze "góra/dół"
Usuńz zimna woda?
OdpowiedzUsuńZimna woda,która podczas nagrzewania piekarnika również się nagrzewa
Usuń