niedziela, 2 września 2012

SERNIK PYSZNY lekko cytrynowy...jak u mamy:)

 Skończyło się dobre,jutro szkoła i przedszkole oczywiście dzieci bardzo" uradowane" hi.Mój Jaś idzie do przedszkola i nie wiem co to będzie? Coś czuję przez skórę, że to będą ciężkie dni dla nas...
A w kuchni sernik czeka pyszny ,wilgotny taki jak powinien być.Pierwszy raz robiłam z pianą z białek po latach, że tak napiszę .Nie przemawiały do mnie bo zawsze opadały i jakieś takie słodkie były i w sumie przez lata twierdziłam ,że serniki nie są moim ulubionym ciastem do momentu, aż zaczęłam piec takie kremowe jak pieką angielki czy amerykanki.Te serniki nie opadają przynajmniej mnie nie:)Ten jednak jest trochę tradycyjny bo jest masło ucierane z cukrem i piana i o dziwo nie opadł jedynie co to lekko popękał wierzch .Ale ponoć jak wierzch pęka to znak ,ze sernik się udał ,tak mawiałam moja babcia:)
Ser na sernik kupiłam w lidlu wiaderkowy  oczywiście nie reklamuję tego sklepu ani produktu choć ci z lidla powinni się cieszyć bo maja reklamę u mnie za darmo ale jakby ktoś chciał kupić a bałby się to śmiało bo serniki z tego sera smakują podobnie jak u mamy albo babci:)

PRZEPIS:
1kg sera na serniki
3 całe jajka
3 żółtka +3 białka
1 budyń waniliowy
100g masła miękkiego
ok.szklanki cukru(może być cukier puder)
1 op. cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z cytryny 
i jak kto lubi to esencji cytrynowej(ja uwielbiam)

SPÓD:
200g herbatników
ok 1/2 paczki masła
garść  wiórków  kokosowych 
Masło rozpuścić,herbatniki pokruszyć(ja miksuje) Połaczyc masło z ciastkami i wiórkami
Wyłożyć dno tortownicy(25cm),wstawić do lodówki na czas przyrządzania masy serowej

Masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym całym jajku nie przerywając miksowania
Dodajemy budyń,cukier waniliowy skórkę ,miksujemy dalej
Teraz ser ,najlepiej dodawać na 2-3 razy żeby dobrze się wymieszał
Dodajemy 3 żółtka , sok z cytryny i ewent.esencję cytrynową kilka kropel
Wszystko dokładnie mieszamy na wolnych obrotach
Pianę z białek ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru aby piana była bardzo sztywna,
2-3 łyżki dodajemy do masy serowej aby ja lekko rozluźnić ,mieszamy jeszcze mikserem
Teraz dodajemy resztę piany i lekko łyżką musimy ją wmieszać
Na spód piekarnika wstawiłam miskę z wodą(żaroodporną)
Piekarnik nagrzałam do 170stC i wstawiamy sernik
Piekłam do momentu aż się lekko boki ozłociły trwało to ok.1 godz
Zostawiłam go tez przy otwartych drzwiach na jakieś 10 min
Po wyjęciu okroiłam boki od tortownicy
Ale jak nie opadnie przez te 10 min to już nie powinien.
Sernik studzimy i wstawiamy do lodówki ,najlepszy smak ma na drugi dzień,zaraz po upieczeniu jest delikatny ja wolę takie cięższe i wilgotne a taki efekt będzie po leżakowaniu w lodówce .Wiem ,ze boli ale  jak nie wytrzymacie to skubnijcie  kawałek a resztę do lodówki wtedy poczujecie różnicę i będzięcie wiedzieli o czym piszę :)
Życzę smacznego i spokojnego tygodnia w nowym roku szkolnym:)

                                                    Tu widać jak lekko popękał
                                                                               A tu ...mniam
Sernik dodaję jako pyszny deser na konkurs organizowany na Durszlaku

37 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie!. Chcę kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby to było możliwe to bym podała przez szybkę monitora:)

      Usuń
  2. Pyszny sernik :)
    Ale czepię się wpisu - WIÓRKÓW nie wiórek.
    Jeden wiórek to rodzaj męski- dlatego WIÓRKÓW w liczbie mnogiej
    Pozdr. Marianna

    OdpowiedzUsuń
  3. I dobrze ,że się czepiasz:) już poprawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście jak u mamy :)) Z nutką cytrynową jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj dodać naprawdę dobrze smakuje o ile oczywiście lubisz smak cytryn w potrawach na słodko:0

      Usuń
  5. Mm, to musi być pyszny sernik, zwłaszcza, jeśli jak u mamy :D Uwielbiam aromat cytryny w wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszny taki prawdziwy sernik bez żadnych zbędnych dodatków dokładnie tak jak się kiedyś piekło,no może nie tak słodki i ciężki :)

      Usuń
  6. wygląda wspaniale, chyba muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda znakomicie, pysznie i mięciutko, musi smakować bosko ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smakowicie wyglada Twoj sernik!!!!!!!!
    Mieszkamy w USA i ja przez wiele lat omijalam z daleka amerykanskie serniki. Jakies takie dziwne mi sie wydawaly:) Nie umialam piec sernikow i probowalam wielu przepisow ale nie wychodzily takie dobre. Az na ktores swieta wyprobowalam sernik z serkiem Philadelphia. I WYSZEDL:):) I smakowal wszystkim a moim corkom w szczegolnosci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja swój pierwszy tzw amerykański sernik piekłam właśnie na Philadelphia i też wyszedł pyszny i taki bardzo kremowy inny zupełnie niż nasze polskie ,ja zresztą uwielbiam ten serek i wszystkie podobne do niego.

      Usuń
  9. Oh smakowitości, ty to specjalnie prawda?? Wiesz, że ja na diecie buuu!! Ale upiekę za tydzień dla moich, moze raz w życiu mi nie opadnie sernik!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. no no,pyszniutki i taki lekki z sera wiaderkowego z lidla też mi taki wychodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za taki sernik to ja mogę zabić! Pychota! ja chce go teraz, buuuu

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały serniczek! Uwielbiam wypeiki z nutą cytrynową. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo puszyście. Lubię takie lekkie, świeże serniki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wielki, tzn wysoki. Wygląda rewelacja! Już dawno nie robiłam serników (z wiadomych przyczyn). Ale wprosić na kawałek bym się dała:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę o choć malutki kawałek , bo sama dawno nie piekłam sernika i narobiłaś mi ochoty :)
    Mam pytanie ,czy to może byc ser z "wiaderka " , czy koniecznie ser twarogowy, zmielony własnoręcznie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście ,że może ja ten robiłam na wiaderkowym :)

      Usuń
  16. Sernik jest nie tyle dobry, co bosko dobry.
    Fajny pomysł z herbatnikowym spodem.
    Mój wkład własny w przepis był taki, że zamiast wiórek kokosowych dałam posiekane migdałki, a wierzch ciepłego sernika posmarowałam karmelem z puszki.
    Chwila delektowania się sernikiem - bezcenna :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. jaki wymiar blaszki ma byc ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Na spód piekarnika wstawiłaś miskę z wodą (żaroodporną). Czy ma tam być przez cały czas pieczenia? Ile tej wody musi być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mozesz wlac wode do miski metalowej albo formy do pieczenia jak nie masz naczynia żaroodpornego .Miska jest caly czas a wody to ze 3 szklanki

      Usuń
  19. Pieczesz na funkcji termobieg czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  20. Odpowiedzi
    1. Zimna woda,która podczas nagrzewania piekarnika również się nagrzewa

      Usuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...