Słońca coraz mniej i tak ponuro już się robi ,że chyba zgodzicie się ze mną ,iż najlepsze teraz to kocyk i kanapa.Dobra kawa i kawałek ciasta prawda?Wiem ,nie da się tak nic nie robić i wylegiwać ale pomarzyć zawsze można:)Ale za to ciasto może sobie upiec każdy ,tym bardziej że łatwe i smaczne a do tego w słonecznym kolorze:) Ciasto zrobiłam metodą muffinkową czyli mokre i suche osobno a potem razem i szybko:) Myślałam ,że nic z tego nie wyjdzie ,że klapnie i będzie ciężkie bo wszystko co użyłam to tak spontanicznie ale zaskoczyło mnie pysznym smakiem i wilgotnością.Jak ktoś nie lubi suchych ciast to to jest przepis dla niego.Przepis sprawdzony ,wykorzystany już 2 razy także na pewno wyjdzie:)
Aha ,chcę jeszcze dodać ,że te 380g jogurtu to jest tyle ile mieści się w op.400g .Zawsze się zastanawiam czemu piszą co innego a co innego jest w środku.Czyli krótko, dajemy całe opakowanie 400g.
PRZEPIS własny:
Suche:
300g mąki tortowej
150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szkl. cukru jak lubicie mniej słodkie to 3/4szkl.
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Mokre:
380g jogurtu naturalnego
100g oleju(dałam ryżowy)
1-2 jajka (raz robiłam na 1 a raz na 2 szt także dajcie ile uważacie obie wersje pyszne)
dynia ok.250g (Z TEGO PRZEPISU)
W osobnych miskach mieszamy suche i mokre i szybko łączymy razem bez długiego mieszania
Przelewamy do formy Ja użyłam wysokiej o średnicy 20cm ale możecie przelać ciasto do keksówki a nawet zrobić sobie muffinki:)
Piekłam ok 1 godz w 170stC. ale najlepiej sprawdzić patyczkiem
Aha ,chcę jeszcze dodać ,że te 380g jogurtu to jest tyle ile mieści się w op.400g .Zawsze się zastanawiam czemu piszą co innego a co innego jest w środku.Czyli krótko, dajemy całe opakowanie 400g.
PRZEPIS własny:
Suche:
300g mąki tortowej
150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szkl. cukru jak lubicie mniej słodkie to 3/4szkl.
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Mokre:
380g jogurtu naturalnego
100g oleju(dałam ryżowy)
1-2 jajka (raz robiłam na 1 a raz na 2 szt także dajcie ile uważacie obie wersje pyszne)
dynia ok.250g (Z TEGO PRZEPISU)
W osobnych miskach mieszamy suche i mokre i szybko łączymy razem bez długiego mieszania
Przelewamy do formy Ja użyłam wysokiej o średnicy 20cm ale możecie przelać ciasto do keksówki a nawet zrobić sobie muffinki:)
Piekłam ok 1 godz w 170stC. ale najlepiej sprawdzić patyczkiem
Ale fajne, pysznie wygląda na takie mięciutkie i wilgotne! Musi śłicznie pachnieć! U mnie dziś w koncu piekarnik zostal włączony;)
OdpowiedzUsuńŚciskam Kasiu i kawałkiem się częstuję;)
takie puchate, idealne do kawy
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :) Chętnie zjadłabym kawałek .... albo najlepiej całe z herbatą ;)
OdpowiedzUsuńCo za puszyste, piękne ciasto :) Jeśli z dyni, to na pewno jest pyszne
OdpowiedzUsuńWygląda i brzmi smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńpyszne. :) muszę kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało...:) też chcę dynię..:( niestety, ale mieszkam w rolniczym zagłębiu, a dynię kupić zakrawa na cud...;/ muszę 20 km w jedną stronę jechać i to nie gwarantuje, że się uda.
OdpowiedzUsuńKarolka szewc bez butów a ma kilka par pod nosem hihi:)
Usuńbardzo ładnie wyrosło! w ogóle nie widać, że na mace pełnoziarnistej :)
OdpowiedzUsuńPyszności, o mamuniu i w dietę!!! Ja chcę słodkości!1
OdpowiedzUsuńAle teraz mykam na twój blog w poszukiwaniu muffinek bo chcę wypróbowac nową blachę!!