PRZEPIS:
Dynia obrana i pokrojona na kawałki
duży garnek
troszkę wody
sól do smaku ale ja nie dodawałam
słoiki do wekowania
Dynie do gara,podlewamy trochę wodą i gotujemy do miękkości pod przykryciem na małym gazie od czasu do czasu mieszałam
Nie czekałam aż się zrobi papa bo jak dynia już zmiękła i się zaczęła rozlatywać to ją najzwyczajniej zmiksowałam ręcznym mikserem
Zostawiłam ją aż sobie ostygła i zapakowałam w słoiki
Słoiki wstawiłam do gara z zimną wodą tak aby 3/4 sloika było w wodzie
Jak woda w garnku zaczęła wrzeć zmniejszyłam ciepło pod garem i pasteryzowałam pod przykryciem 20 min.
Na dno gara trzeba wyłożyć np. ściereczkę kuchenną ,żeby nam słoiki nie popękały.
ooo, proszę. ja nigdy dyni nie wekowałam...
OdpowiedzUsuńWekowałam na razie pieczoną, a gotowana mroziłam. Może czas na taką jak Twoja:)
OdpowiedzUsuń