Dziś światowy dzień makaronu ,więc przygotowałam ciekawe w smaku spaghetti, którego moje jedno z wielu dzieci hehe nie chciało zjeść tylko dlatego, bo nie był w czerwonym sosie tylko białym.Przepis znaleziony 9lat temu w ELLE i zmodyfikowany przeze mnie kilka razy ale ten dzisiejszy z dodatkiem sera padano i rozmarynu połechtał moje podniebienie :) W oryginale powinien być ser parmezan,śmietana 18% masło i otarta skórka z cytryny
PRZEPIS:
1op makaronu 500g
skórka otarta z 5 cytryn
70g masła
200ml śmietany kremówki
3 łyżki śmietany 12%
70g.sera garna padano
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól do smaku
troszkę maku do dekoracji
Makaron gotujemy al' dente
rozpuszczamy masło w garnku
dodajemy otartą skórkę cytrynową z 4 cytryn i rozmaryn gotujemy przez minutę (na wolnym ogniu)
dodajemy obie śmietany
wsypujemy ser,
cały czas podgrzewamy aby ser się rozpuścił i trochę zagęścił sos
troszkę doprawiamy solą
Łączymy sos z makaronem
Wykładamy porcje na talerze i posypujemy dla dekoracji ziarenkami maku i otarta skórką z 5 cytryny
Jezeli lubicie więcej sosu to dodajcie ze 2 łyżki więcej śmietany 12%
Ale ja uwielbiam takie smaki! Bardzo często dodaję sok z cytryny do makaronów - wspaniale podkreśla smak. Zapisuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie makarony, lekko oblepione sosem, a nie pływające w nim. Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńLubię oryginalne sosy do makaronu. Podoba mi się zestawienie cytryna-śmietana i rozmaryn. A mak idealnie wieńczy całość :)
OdpowiedzUsuńmmmm pięknie wygląda ..prawie czuje ten zapach :) Mnie ostatnio nachodzi na spaghetti carbonara...chyba z 5 lat nie jadłam a może więcej ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń