I jak tam kochani po świętach?Głodni czy przejedzeni? Bo ja pękam w szwach ;))
Przepis na rybkę powinien być przed świętami ale ponieważ jest to jak dla mnie potrawa całoroczna i
chyba najłatwiejsza do zrobienia to nie może jej i u mnie zabraknąć i nie wiem czemu najczęściej robiona tylko z okazji świąt?Mnie najbardziej smakuje na ciepło ale i zimną nie pogardzę.W tym roku zrobiłam pierwszy raz z koncentratem pomidorowym tak jak radziła mi moja kochana Terenia bo zazwyczaj używałam sosu pomidorowego.I ta wersja smakuje mi najbardziej zresztą to chyba też dlatego bo dodałam sos keczupowy który robiłam sama na jesieni a ,który zazwyczaj dodaje właśnie do zup i różnych dań w celu dodania tzw. kopa smakowego.Kto nie zrobił to zapraszam po przepis bo naprawdę wart jest zrobienia ,uwierzcie bardzo podbija smak potraw.
Nie trzymam się ścisło jeśli chodzi o ilość warzyw bo uwielbiam i marchew i seler i pietruszkę i jadam te warzywa również na surowo Do ryb dodaję zawsze tymianek bo bardzo polepsza jej smak:)
W każdym razie co by nie zrobić i czego by nie dodać to ta potrawa jest zawsze pyszna
PRZEPIS na ok 1kg ryby
najlepszy dorsz ale może być mintaj
WARZYWA
4-5 szt marchewek
2 duże pietruszki
1/2 średniego selera
2 średnie pory
1 mały słoik przecieru pomidorowego
2-3 łyżki sosu keczupowego (jeżeli macie ) lub swojego domowego ewent.kupny
sól,pieprz,
czosnek do smaku(1 ząbek)
duża szczypta suszonego lubczyku
olej rzepakowy do smażenia
troszkę wody
Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tartce jarzynowej na dużych okach
Por siekamy
Na oleju podsmażyłam por i dodałam warzywa
Smażyłam aż warzywa zmiękły ,dodałam trochę wody doprawiłam do smaku przyprawami
Dodałam przecier,keczup i jeszcze chwilkę pogotowałam ale nie długo bo nie lubię warzyw rozgotowanych
RYBA
ryba
mąka
2-3 jajka
sól
tymianek suszony
suszony czosnek
troszkę vegety
Mąkę mieszamy z solą i przyprawami
Rybę dzielimy tak aby nam się wygodnie smażyło
Moczymy w jajku i obtaczamy w mące
Smażymy
Usmażoną rybkę układamy na połowie warzyw i przykrywamy ją druga połową warzyw
Przepis na rybkę powinien być przed świętami ale ponieważ jest to jak dla mnie potrawa całoroczna i
chyba najłatwiejsza do zrobienia to nie może jej i u mnie zabraknąć i nie wiem czemu najczęściej robiona tylko z okazji świąt?Mnie najbardziej smakuje na ciepło ale i zimną nie pogardzę.W tym roku zrobiłam pierwszy raz z koncentratem pomidorowym tak jak radziła mi moja kochana Terenia bo zazwyczaj używałam sosu pomidorowego.I ta wersja smakuje mi najbardziej zresztą to chyba też dlatego bo dodałam sos keczupowy który robiłam sama na jesieni a ,który zazwyczaj dodaje właśnie do zup i różnych dań w celu dodania tzw. kopa smakowego.Kto nie zrobił to zapraszam po przepis bo naprawdę wart jest zrobienia ,uwierzcie bardzo podbija smak potraw.
Nie trzymam się ścisło jeśli chodzi o ilość warzyw bo uwielbiam i marchew i seler i pietruszkę i jadam te warzywa również na surowo Do ryb dodaję zawsze tymianek bo bardzo polepsza jej smak:)
W każdym razie co by nie zrobić i czego by nie dodać to ta potrawa jest zawsze pyszna
PRZEPIS na ok 1kg ryby
najlepszy dorsz ale może być mintaj
WARZYWA
4-5 szt marchewek
2 duże pietruszki
1/2 średniego selera
2 średnie pory
1 mały słoik przecieru pomidorowego
2-3 łyżki sosu keczupowego (jeżeli macie ) lub swojego domowego ewent.kupny
sól,pieprz,
czosnek do smaku(1 ząbek)
duża szczypta suszonego lubczyku
olej rzepakowy do smażenia
troszkę wody
Wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tartce jarzynowej na dużych okach
Por siekamy
Na oleju podsmażyłam por i dodałam warzywa
Smażyłam aż warzywa zmiękły ,dodałam trochę wody doprawiłam do smaku przyprawami
Dodałam przecier,keczup i jeszcze chwilkę pogotowałam ale nie długo bo nie lubię warzyw rozgotowanych
RYBA
ryba
mąka
2-3 jajka
sól
tymianek suszony
suszony czosnek
troszkę vegety
Mąkę mieszamy z solą i przyprawami
Rybę dzielimy tak aby nam się wygodnie smażyło
Moczymy w jajku i obtaczamy w mące
Smażymy
Usmażoną rybkę układamy na połowie warzyw i przykrywamy ją druga połową warzyw
Wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuń